Οι δικηγόροι του τραπεζίτη της τουρκικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία ότι συνωμότησε με στόχο να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, κατηγόρησαν τους Αμερικανούς εισαγγελείς ότι παρακράτησαν αποδεικτικά στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να βοηθούσαν στο να αθωωθεί ο πελάτης τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η φερόμενη προθυμία του εμπόρου χρυσού Ρεζά Ζαράμπ να δώσει ψευδή κατάθεση με αντάλλαγμα την επιείκεια των δικαστικών αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια επιστολή που απεστάλη σήμερα προς τον δικαστή της περιφέρειας της Ουάσινγκτον Ρίτσαρντ Μπέρμαν στο Μανχάταν, οι δικηγόροι του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα επισημαίνουν ότι οι εισαγγελείς τους παρέδωσαν το βράδυ του Σαββάτου σημαντικά στοιχεία τα οποία ο δικαστής είχε δώσει εντολή να παραδοθούν την 28η Νοεμβρίου και ότι μια τέτοια καθυστέρηση δυσκόλεψε την προετοιμασία της υπεράσπισης.

Οι συνήγοροι σημειώνουν ότι μεταξύ αυτών των στοιχείων περιλαμβάνεται η σύνοψη μιας κλήσης με ημερομηνία 15η Σεπτεμβρίου 2016, όταν ο Ζαράμπ, ο οποίος τότε κρατείτο σε αμερικανική φυλακή, συζήτησε με ένα πρόσωπο που ονομαζόταν Αχάντ σχετικά με την ανάγκη, όταν φυλακιστεί στις ΗΠΑ να πει ψέματα «προκειμένου να αποφυλακιστεί ή να πετύχει μειωμένη ποινή» και να «παραδεχθεί κάτι που δεν διέπραξε» για να βγει από τη φυλακή.

Η ταυτότητα του Αχάντ δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από τα δικαστικά αυτά έγγραφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Ζαράμπ διατυπώνει την προθυμία του να δώσει ψευδή κατάθεσή του, από το μυαλό του, ώστε να λάβει μια μειωμένη ποινή» τονίζουν οι δικηγόροι του Ατίλα στην επιστολή. «Η καθυστερημένη παράδοση αυτών των εγγράφων όχι μόνο παραβιάζει τη διαταγή του δικαστηρίου με ημερομηνία 28ης Νοεμβρίου, αλλά επιπλέον δυσχεραίνει σημαντικά την ικανότητα της υπεράσπισης να χρησιμοποιήσει (αυτά τα στοιχεία) κατάλληλα και αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της δίκης».

«Ο κ. Ζαράμπ κατανοεί την υποχρέωσή του να παράσχει μια πλήρως ειλικρινή κατάθεση» απάντησε από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Ανέλλο, δικηγόρος του Ζαράμπ, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στη σημερινή επιστολή τους, οι δικηγόροι του Ατίλα επαναλαμβάνουν επίσης το επιχείρημα ότι δεν τους δόθηκε επαρκής χρόνος προκειμένου να εξετάσουν τα στοιχεία που τους παρέδωσαν οι εισαγγελικές αρχές, με αποτέλεσμα να καταστεί δυσκολότερο για τον πελάτη του να έχει μια δίκαιη δίκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης