Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει την έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τη δολοφονία του Κασόγκι

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019, 16:58
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει την έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τη δολοφονία του Κασόγκι

Η Τουρκία «υποστηρίζει σθεναρά» μια συντριπτική για τη Σαουδική Αραβία έκθεση σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη και παρουσιάστηκε σήμερα από μία εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Υποστηρίζω σθεναρά τις συστάσεις της εισηγήτριας Ανιές Καλαμάρ προκειμένου να διαλευκανθεί η δολοφονία του Κασόγκι και να καταστούν υπόλογοι οι υπεύθυνοι» έγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter.

Στο μεταξύ, από τη Γενεύη, η ερευνήτρια του ΟΗΕ για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου κάλεσε τις χώρες να επικαλεστούν την παγκόσμια δικαιοδοσία για ένα διεθνές έγκλημα, όπως το αποκάλεσε, και να προχωρήσουν σε συλλήψεις αν αποδειχθεί η ευθύνη κάποιων ατόμων.

Η Ανιές Καλαμάρ, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις, απαντώντας σε ερώτηση αν η παγκόσμια δικαιοδοσία σημαίνει ενδεχόμενες συλλήψεις υπόπτων στο εξωτερικό, είπε στους δημοσιογράφους: «Αν και όταν η ευθύνη αυτών των ατόμων θα έχει αποδειχθεί, περιλαμβανομένων των ευθυνών σε ένα επίπεδο που δικαιολογεί τη σύλληψη, απολύτως».

Η Καλαμάρ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές των ΗΠΑ είχαν υποκλέψει επικοινωνίες του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για μια φερόμενη συνωμοσία, αλλά είπε ότι θα έπρεπε να έχουν ερευνηθεί και ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ, να έχει προειδοποιηθεί.

Οι δικαστικές αρχές σε χώρες που αναγνωρίζουν την παγκόσμια δικαιοδοσία για σοβαρά αδικήματα όπως εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια μπορούν να ερευνήσουν και να ασκήσουν διώξεις για τα εγκλήματα αυτά ανεξάρτητα από το πού διαπράχθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019, 16:59