Σε ποινές κάθειρξης 65 ετών καταδικάστηκαν τέσσερις πρώην αστυνομικοί οι οποίοι κατηγορούνταν για τη δολοφονία δύο άοπλων πολιτών στη Νέα Ορλεάνη το 2005, λίγες ημέρες μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.500 ανθρώπων. Η υπόθεση είχε προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής κοινής γνώμης, με εκπροσώπους ακτιβιστικών οργανώσεων να κάνουν λόγο για ρατσιστική επίθεση.

Οι τέσσερις αστυνομικοί είχαν κριθεί ένοχοι για τον θάνατο δύο ανθρώπων στις 5 Σεπτεμβρίου του 2005, όταν και άνοιξαν πυρ εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους επάνω σε γέφυρα, σκοτώνοντας δύο πολίτες και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη ένας αστυνομικός, ο οποίος ήταν και προϊστάμενός τους, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλακή, επειδή προσπαθούσε να συγκαλύψει τα εγκλήματα αυτά.

«Αυτό που μάθαμε μέσα από τη δίκη είναι πως το Σύνταγμα δεν πάει ποτέ διακοπές. Οι νόμοι εφαρμόζονται όλες τις ημέρες της εβδομάδας και κανένας αστυνομικός δεν είναι υπεράνω» τόνισε ο Τομ Πέρεζ, βοηθός του γενικού εισαγγελέα για τα Πολιτικά Δικαιώματα.

Το 2005 οι καταγγελίες για άσκοπη χρήση βίας από την αστυνομία στη Νέα Ορλεάνη ήταν δεκάδες, με τις σκηνές χάους και πανικού μετά το πέρασμα του τυφώνα να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακολουθήστε το σχετικό video…

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης