Να τεθεί, από την αυστριακή Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ένα σαφές κέντρο βάρους στην Αφρική, ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, από τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τις σημερινές συνομιλίες τους στη Βιέννη.

Εάν η Ε.Ε. θέλει να λύσει μακροπρόθεσμα το ζήτημα της μετανάστευσης, πρέπει να επενδύσει στην Αφρική, επεσήμανε ο Ταγιάνι, τονίζοντας πως αυτό το ζήτημα είναι το «πλέον επείγον», καθώς, όπως σημείωσε, το μεταναστευτικό σχετίζεται τελείως άμεσα με το μέλλον της Ευρώπης, «γι’ αυτό και πρέπει να δουλέψουμε ακόμη πολύ στην Αφρική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως παραδείγματα ανέφερε την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη το ταχύτερο δυνατό, και την εξόντωση του «εγκληματικού δικτύου» των διακινητών στο Νίγηρα, ενώ επιπλέον θα πρέπει από κοινού να διεξαχθεί ο αγώνας κατά της αλλαγής κλίματος, κατά της τρομοκρατίας και κατά της πείνας στην Αφρική.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, ο Αυστριακός καγκελάριος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τη σημασία «της προστασίας των εξωτερικών συνόρων» και την ανάγκη παροχής «βοήθειας επί τόπου», ακόμη και αν, όπως παραδέχθηκε, με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να λυθεί το μεταναστευτικό ζήτημα, ωστόσο η «ανθρωπιστική υποχρέωση» της Αυστρίας είναι να βοηθήσει στην Αφρική.

Η αυστριακή κυβέρνηση υποστηρίζει την δημιουργία νόμιμων μεταναστευτικών δρόμων και προγραμμάτων μετεγκατάστασης, όπως σημείωσε ο ίδιος, εν όψει της ανάληψης από την Αυστρία της Προεδρίας στην Ε.Ε., την 1η Ιουλίου, της οποίας θα προηγηθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της βουλγαρικής Προεδρίας, όπου το κύριο θέμα θα είναι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης