«Ο στρατός στη Βενεζουέλα δεν θα ανοίξει πυρ για να σώσει τον Μαδούρο», τόνισε ο Γερμανός Χάιντς Ντίτεριχ, πρώην σύμβουλος του Ούγκο Τσάβες. Προειδοποιεί όμως ότι αν οι ΗΠΑ εισβάλλουν στη χώρα, αλλάζουν τα πράγματα.

Ο πρώην σύμβουλος του Τσάβες θεωρεί ότι μόνο η διεξαγωγή νέων και αδιάβλητων εκλογών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών- ενδεχομένως με τη συνδρομή του Βατικανού- θα προσέφερε τη δυνατότητα για μία νέα αρχή στη Βενεζουέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιστεύει μάλιστα ότι αυτό το έχει αντιληφθεί ο Νικολάς Μαδούρο, για την ακρίβεια αναγκάστηκε να το αντιληφθεί υπό την πίεση των στρατιωτικών. Οι στρατιωτικοί είναι το μοναδικό του στήριγμα στην εξουσία. Και νομίζω ότι ήδη τον αναγκάζουν να κάνει ένα βήμα πίσω, γιατί μέχρι σήμερα η θέση του ήταν ότι η χώρα έχει εκλεγμένο πρόεδρο, άρα δεν χρειάζονται εκλογές.

Αλλά οι στρατιωτικοί του είπαν ότι «κοίταξε, εμείς δεν πρόκειται ούτε να σκοτώσουμε, ούτε να πεθάνουμε για σένα». Γι’ αυτό λέει τώρα δημοσίως στον (αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν) Γκουαϊδό ότι «αφού είσαι τόσο σίγουρος ότι ο κόσμος σε στηρίζει και είσαι ο πρόεδρος, γιατί δεν τολμάς να έρθεις να κάνουμε νέες εκλογές;. Αυτό ήταν μία ποιοτική διαφοροποίηση από τα όσα έλεγε μέχρι σήμερα ο Μαδούρο…».

«Ανοιχτός πόλεμος» σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση το πρώτο κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι στρατιωτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το καθεστώς Μαδούρο μέχρι τελικής πτώσεως. Ο Χάιντς Ντίτεριχ επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολη μία ακριβής πρόβλεψη. Ωστόσο, επικαλούμενος την πλούσια εμπειρία του στη Λατινική Αμερική, εκτιμά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, εκτός αν η Βενεζουέλα αντιμετωπίσει έξωθεν εισβολή. «Έχω το προνόμιο να γνωρίζω πολλούς υψηλόβαθμους στρατιωτικούς έως και στρατηγούς και υποθέτω ότι οι στρατιωτικοί στη Βενεζουέλα δεν θα πυροβολήσουν για τον Μαδούρο. Αλλά υπό έναν όρο, τον οποίο άλλωστε έχουν διατυπώσει και οι ίδιοι: εάν οι ΗΠΑ σχεδιάσουν ή υλοποιήσουν μία στρατιωτική επέμβαση, τότε θα πολεμήσουν, τότε θα είχαμε ανοιχτό πόλεμο».

Ο Χάιντς Ντίτεριχ θεωρεί κατανοητή την αντίδραση του καθεστώτος στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και κυρίως την εκτίμηση του Νίκολας Μαδούρο ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί απλώς το πρόσχημα για μελλοντική επέμβαση. Η εκτίμηση του Γερμανού κοινωνιολόγου είναι ότι η Ουάσινγκτον θέλει ούτως ή άλλως να αυξήσει την επιρροή της στη Λατινική Αμερική για γεωπολιτικούς λόγους. «Στον ανταγωνισμό με την Κίνα, την ΕΕ και τη Ρωσία για την μελλοντική παγκόσμια διακυβέρνηση και την νέα τάξη πραγμάτων, οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι πρέπει να ελέγχουν τη Λατινική Αμερική», υποστηρίζει.

«Χρειάζονται την αγορά των 650 εκατομμυρίων, χρειάζονται τους φυσικούς πόρους της περιοχής για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί απέναντι στην Κίνα. Από τη στιγμή που μένουν πίσω σε σχέση με την Κίνα στον ανταγωνισμό για την οικονομία και την επιστήμη, από τη στιγμή που μένουν πίσω σε σχέση με τη Ρωσία στον ανταγωνισμό για τα όπλα, θεωρώ ότι έφτασαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να ελέγχουν τη Λατινική Αμερική για να αντεπεξέλθουν».

Πομπέο: «Μετρημένες οι ημέρες του Μαδούρο στη Βενεζουέλα»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι πλησιάζει το τέλος για τον Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν πλέον ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

«Είμαι σίγουρος πως χάρη στους Βενεζουελάνους οι ημέρες του Μαδούρο είναι μετρημένες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε μια συνέντευξη στο CNN.

Δηλώσεις που επανέλαβε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox: «Ελπίζουμε σθεναρά πως μέσα στις επόμενες ημέρες, στις επόμενες εβδομάδες και στους επόμενους μήνες, το καθεστώς Μαδούρο θα αντιληφθεί πως ο λαός της Βενεζουέλας φρόντισε ώστε οι μέρες του να είναι μετρημένες», είπε ο Μάικ Πομπέο.

Χαρακτηρίζοντας τον Νικολάς Μαδούρο «χειρότερο από τον χειρότερο τύραννο», ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε λόγο για «μερικές εκατοντάδες τόνους» τροφίμων και φαρμάκων που στάλθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να καταφύγει στη βία, αρνήθηκε να το αποκλείσει, όπως είναι η γραμμή που ακολουθεί η Ουάσινγκτον αφότου ξεκίνησε η κρίση. «Έχουμε πει πως όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι», είπε o Πομπέο στο Fox. «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει, ώστε η δημοκρατία να επιβληθεί και να αναδειχθεί ένα καλύτερο μέλλον για τους Βενεζουελάνους», πρόσθεσε.

Αυτομόλησαν στρατιωτικοί του Μαδούρο

Περί τα 100 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν αυτομολήσει από χθες Σάββατο και έχουν περάσει στην Κολομβία, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση γύρω από την επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας.

«Μέχρι σήμερα, η υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας έχει δεχθεί λίγο περισσότερα από εκατό μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, που έφυγαν από την χώρα τους διαφεύγοντας από την δικτατορία του (Νικολάς) Μαδούρο», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Πληροφορίες από DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης