Στο πλευρό του Γιαν Μπόμερμαν, του Γερμανού κωμικού που είχε εξοργίσει τον Ερντογάν με το σατιρικό ποίημα, θα σταθεί το κανάλι του ZDF, λέγοντας πως θα τον ακολουθήσει σε όλους τους βαθμούς, στους οποίους μπορεί να φτάσει η νομική του δίωξη.

Η γερμανική καγκελαρία, μετά από έντονη διαφωνία στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, έδωσε τελικά στην εισαγγελία το «φάκελο Μπόμερμαν» για «προσβολή αρχηγού ξένου κράτους», λέγοντας πως επίσης θα καταργήσει τον σχετικό νόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Γερμανία να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Μπόμερμαν επειδή σε εκπομπή του ZDF στις 31 Μαρτίου απήγγειλε ποίημα «υβριστικής κριτικής», όπως ο ίδιος ο κωμικός το χαρακτήρισε, για τον Τούρκο ηγέτη με χτυπήματα «κάτω από τη μέση».

Άρθρο του γερμανικού ποινικού κώδικα απαγορεύει τις προσβολές σε βάρος ξένων ηγετών, αλλά στην ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίζει αν θα επιτρέπει στους εισαγγελείς να εξετάζουν τέτοιες υποθέσεις.

«Θα τον συνοδεύσουμε μέχρι τον τελευταιό δικαστικά βαθμό» δήλωσε στο Spiegel ο γενικός διευθυντής της ZDF Τόμας Μπέλουτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπέλουτ δήλωσε πως τα όρια ξεπεράστηκαν και αποφάσισε για αυτό να αποσύρει το ποίημα από τον ιστότοπο της ZDF λόγω των δικών του «προσωπικών ηθικών αξιών», όμως ο διευθυντής της ZDF που ενέκρινε την εκπομπή δεν πρέπει να φοβάται ότι θα έχει πειθαρχικές συνέπειες.

»Δεν ήταν εύκολο για μένα, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν η λιγότερο κακή απόφαση που θα μπορούσα να πάρω» δήλωσε ο Μπέλουτ.

Ο κωμικός Γιαν Μπόμερμαν, ο οποίος είπε πριν απαγγείλει το ποίημα ότι θα προχωρήσει εσκεμμένα πέραν αυτού που επιτρέπει ο γερμανικός νόμος, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες υπό αστυνομική προστασία και ματαίωσε την τελευταία εκπομπή του στην ZDF.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης