Το ποσοστό δημοτικότητας του Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, κατρακύλησε στο χαμηλότερό του επίπεδο, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Infratest dimap, από τον Ιανουάριο, όταν ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρίστηκε υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία της Γερμανίας.

Η δημοτικότητα του Σουλτς έπεσε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες στο 36% τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σουλτς και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ήλπιζαν να ανατρέψουν την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είναι υποψήφια για τέταρτη θητεία στις βουλευτικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, αλλά το κόμμα έχει χάσει την ορμή του μετά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που ακολούθησαν όταν ο Σουλτς ανέλαβε την ηγεσία του κόμματός του τον Ιανουάριο.

Η δημοτικότητα της Μέρκελ ανέβηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 64%, τα καλύτερα ποσοστά της από τον Αύγουστο του 2015, λίγο πριν ανοίξει τις πόρτες της χώρας σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κυρίως από τη Μέση Ανατολή, είπε η εταιρεία δημοσκόπησης.

Εάν οι εκλογές διεξάγονταν άμεσα, 53% των Γερμανών είπαν ότι θα ψήφιζαν την Μέρκελ, μία άνοδος τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από τον περασμένο μήνα, ενώ η υποστήριξη για τον Σουλτς έπεσε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες στο 29%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση 1.503 ενεργών ψηφοφόρων την Τετάρτη και Πέμπτη (7-8/6).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κεντροαριστερό SPD, μέλος του νυν κυβερνητικού συνασπισμού, ήλπιζε να σχηματίσει κυβέρνηση με μικρότερα κόμματα.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκρατικοί της Μέρκελ θα κερδίσουν 38% των ψήφων, μια άνοδος μίας ποσοστιαίας μονάδας από τις αρχές Μαΐου, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 24%.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, κέρδισαν δύο ποσοστιαίες μονάδες για να φτάσουν το 10%, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι Πράσινοι έχασαν μία ποσοστιαία μονάδα για να πάρουν 7%. Το κόμμα της Αριστεράς κέρδισε μία μονάδα, φτάνοντας το 8%, ενώ το αντιμεταναστευτικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχασε μία μονάδα και έφτασε στο 9%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης