Τρία εικοσιτετράωρα μετά τον «σεισμό στην Αυστρία», όπως επιγράφει το σημερινό της πρωτοσέλιδο η «Süddeutsche Zeitung», εκείνη η εφημερίδα που μαζί με το «Spiegel» έβγαλαν στη δημοσιότητα το επίμαχο βίντεο με πρωταγωνιστή τον πριν από λίγες ημέρες αντικαγκελάριο Στράχε, ο γερμανικός Τύπος προχωρεί σε συμπεράσματα και διδάγματα και εν όψει των ευρωεκλογών. Κατ’ αρχάς, η εφημερίδα του Μονάχου αισθάνεται την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις, γιατί σε συνεργασία με το γερμανικό περιοδικό έδωσε στη δημοσιότητα τμήματα του βίντεο που γυρίστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια τώρα, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Τα ΜΜΕ ως ελεγκτικός μηχανισμός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η βασική απάντηση είναι ότι ναι μεν τα ΜΜΕ δεν είναι η τέταρτη εξουσία… αλλά σε μια δημοκρατία λειτουργούν και ως ελεγκτικός μηχανισμός, τουλάχιστον εκείνες οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί και ιστοσελίδες που είναι πρόθυμοι να ασκήσουν μια τέτοια λειτουργία» επισημαίνει ο σχολιαστής της θυμίζοντας περιπτώσεις που «Süddeutsche Zeitung» και «Spiegel» το έχουν κάνει στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις. Στην απορία ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο τώρα και όχι το 2017, όταν τραβήχτηκε, ο σχολιαστής απαντά:

«Οι πολλές θεωρίες περί συνωμοσίας επ΄ αυτού οδηγούν στο κενό. Αν ήθελε κάποιος να επηρεάσει τις αυστριακές εκλογές ή την πολιτική, η κατάλληλη εποχή, για να αφήσει κάποιος να διαρρεύσει το βίντεο, θα ήταν τον Σεπτέμβριο του  2017, λίγο πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, από τις οποίες προέκυψε η κυβερνητική συμμαχία του Ζεμπάστιαν Κουρτς με τους ακροδεξιούς. Αντ’ αυτού, η SZ και το Spiegel έδωσαν το υλικό τώρα. Κι αν δεν είχε ολοκληρωθεί ο απαραίτητος έλεγχος, δεν θα είχε βγει στη δημοσιότητα ούτε τώρα πριν από τις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική επιρροή αυτής της ιστορίας είναι περιορισμένη εκτός Αυστρίας. Κανένας οπαδός του Σαλβίνι ή της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AfD δεν θα ψηφίσει διαφορετικά εξαιτίας του λεξιλογίου του Στράχε υπό την επήρεια βότκας. Ίσως όμως αποτρέψει πολλούς άλλους που θεωρούν ότι ξεπερνά κάθε όριο ο κανιβαλισμός στην πολιτική και στο διαδίκτυο, η υποτίμηση άλλων και η κυριαρχία του ρατσιστικού λόγου. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τον γερμανικό Τύπο, αλλά όλους».  

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα «Die Welt» κάνει λόγο για το τέλος του αυστριακού πειράματος «εξημέρωσης των εθνολαϊκιστών, που απειλούσαν να γίνουν το ισχυρότερο κόμμα στην Αυστρία, με το να συμπεριληφθούν σε μια μεταρρυθμιστική πολιτική, που μέσα σε 516 ημέρες δρομολόγησε περισσότερα από όσα οι συνασπισμοί της Μέρκελ των τελευταίων 4 χρόνων». Ο αρθρογράφος της όμως εφιστά την προσοχή: «Δεν θα πρέπει να υπερτιμήσουμε το τέλος αυτού του πειράματος σε σχέση με την Ευρώπη. Κάθε χώρα πρέπει να βρίσκει τον δικό της δρόμο για να μην υπάρχει χώρος για εθνικισμούς, περιθωριοποιήσεις και ανελευθερία. Κι αυτό δεν συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή με ανοιχτή έκβαση».

Η οικονομική επιθεώρηση «Handelsblatt» υποστηρίζει ότι πολιτικά οι νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο μπορεί να είναι χρήσιμες τελικά στον Αυστριακό καγκελάριο, μια που πολλοί ψηφοφόροι έχουν σοκαριστεί από τη σκανδαλώδη συμπεριφορά του αρχηγού του κόμματος του Χαϊντάρ και τώρα είτε θα στραφούν στο συντηρητικό λαϊκό κόμμα του Κουρτς είτε θα επιλέξουν την αποχή. «Οι ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα είναι μια πρώτη δοκιμή σε μια χώρα που αναζητεί την πολιτική της ισορροπία» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της. «Αλλά για να ξαναβρεί η Αυστρία την πολιτική της ισορροπία, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις το γρηγορότερο σε πολλές ερωτήσεις. Δόθηκαν παράνομες χορηγίες στο Κόμμα της Ελευθερίας; Διατηρούν οι ακροδεξιοί ίδρυμα κοινής ωφέλειας ως καμουφλάζ για χορηγίες;  Ποιος κρύβεται πίσω από το βίντεο που τραβήχτηκε μυστικά, με εικονιζόμενη δήθεν ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη; Γιατί πέρασαν δύο χρόνια από τη δημοσιοποίηση τμημάτων του βίντεο;».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης