Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ συνέστησε στη συριακή αντιπολίτευση να επικεντρωθεί στην προετοιμασία για το Συνέδριο Εθνικού διαλόγου της Συρίας που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι, παρά να συνεχίζει την αντιπαράθεση με το καθεστώς της Δαμασκού, αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy , επισημαίνοντας ότι «οι δυνάμεις κατά του Άσαντ έχασαν ήδη τη μυστική υποστήριξη των ΗΠΑ».

Ο Σαουδάραβας υπουργός, εκτός από τις παραινέσεις προς τη συριακή αντιπολίτευση, δηλώνει ότι το Ριάντ ενδέχεται να διακόψει τη στρατιωτική υποστήριξη προς τα τμήματα της συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του. Το αμερικανικό περιοδικό εκτιμά ότι «η θέση της Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζει την επιτυχία της ρωσικής διπλωματίας στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού μέλλοντος της Συρίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλείται μάλιστα διπλωμάτη του Σ.Α. του ΟΗΕ ο οποίος δηλώνει ότι «η Συρία αποτελεί ένα παράδειγμα που δείχνει ότι η αμερικανική διπλωματία δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση και πως οι ΗΠΑ στη συγκεκριμένη περίπτωση ηττήθηκαν από τη Ρωσία».

Το Foreign Policy αναφέρεται και στον Aμερικανό ναύαρχο εν αποστρατεία Τζον Άλεν, ο οποίος εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έχουν μηδαμινές δυνατότητες να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη μεταπολεμική Συρία καθώς, όπως λέει, «στην πλειοψηφία των σχέσεων, η πολιτική ατζέντα καθορίζεται από τη Ρωσία».

Το Συνέδριο Εθνικού διαλόγου της Συρίας, το οποίο θα ασχοληθεί με τη διευθέτηση της μεταπολεμικής κατάστασης, θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι στις 29-30 Ιανουαρίου. Εκεί αναμένεται να πάρουν μέρος εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και των διαφόρων ομάδων της αντιπολίτευσης και να τεθεί η βάση για τη σύνταξη του νέου συντάγματος της χώρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης