Ξεκάθαρη πλειοψηφία στις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα, ζήτησε σήμερα από τους ψηφοφόρους ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

«Ελπίζω οι Ισπανοί να δώσουν πιο ευρεία πλειοψηφία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα για να μην μπορείτε πλέον να εμποδίσετε τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που έχει ανάγκη η Ισπανία» επεσήμανε ο Σάντσεθ μιλώντας στο κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν πέντε μήνες αφού κέρδισε στις εκλογές της 28ης Απριλίου, συγκεντρώνοντας όμως μόνο 123 έδρες σε σύνολο 350, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών (PSOE) κατηγόρησε τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (PP), τους φιλελεύθερους Ciudadanos και τους αριστερούς Podemos ότι τον εμπόδισαν να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το βράδυ της Τρίτης αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να το κάνει, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα διεξαχθούν νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου, οι τέταρτες μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ο Σάντσεθ υπογράμμισε ότι η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και των Καταλανών αυτονομιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, ο Πάμπλο Κασάδο, επικεφαλής του PP, κατηγόρησε τον Σάντσεθ για «ανευθυνότητα», επειδή θέλησε να παραμείνει στην εξουσία, «εξουθενώνοντας τους ψηφοφόρους». Τον επέκρινε ότι δεν προσπάθησε σοβαρά να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. «Θέλατε να επιστρέψετε στις κάλπες από την αρχή και κοροϊδεύατε τους Ισπανούς επί πέντε μήνες» επεσήμανε ο Κασάδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης