Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απαγορεύει σε ένα πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Mission Lifeline που διέσωσε μετανάστες να προσεγγίσει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, δήλωσαν σήμερα πηγές του υπουργείου.

Μια σειρά πλοίων ανθρωπιστικής διάσωσης προσπάθησαν σκληρά στη διάρκεια του περασμένου χρόνου να οδηγήσουν μετανάστες που διέσωσαν στη θάλασσα στις ιταλικές ακτές, καθώς ο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα, ακολουθεί σκληρή γραμμή. Διατηρεί τη στάση αυτή αν και η κυβέρνηση συνασπισμού η οποία περιλαμβάνει τη Λέγκα έχει εμπλακεί σε πολιτική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλοίο Eleonore μεταφέρει αυτή τη στιγμή 101 πρόσφυγες που διέσωσε στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Άξελ Στάιερ, επικεφαλής της Mission Lifeline, ο οποίος πρόσθεσε ότι τόσο οι ιταλικές όσο και οι μαλτέζικες αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποβίβαση των μεταναστών στις χώρες τους.

Ο Στάιερ είπε πως οι επιβάτες δεν διατρέχουν κίνδυνο αυτή τη στιγμή, αλλά πρόσθεσε πως ο καπετάνιος του σκάφους θα κατευθυνθεί σε μία από τις δύο χώρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Αν το σκάφος συναντήσει θαλασσοταραχή, θα πάει σε ένα λιμάνι», είπε ο Στάιερ, προσθέτοντας πως μόνο η Ιταλία και η Μάλτα είναι πιθανοί προορισμοί λόγω της θέσης του πλοίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν εξαρτάται από τον κ. Σαλβίνι να αποφασίσει, αλλά από τον καπετάνιο», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα η Μάλτα επέτρεψε την αποβίβαση 356 μεταναστών που μετέφερε το διασωστικό σκάφος Ocean Viking μετά τη συμφωνία έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μοιραστούν ανάμεσά τους τους αιτούντες άσυλο.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα, πέντε χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να δεχθούν δεκάδες μετανάστες που παρέμεναν επί εβδομάδες πάνω σε ένα άλλο διασωστικό σκάφος, το Open Arms, μετά την άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να του επιτρέψει να δέσει, σε συμφωνία με την πολιτική των κλειστών λιμανιών που ακολουθεί.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης