Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί χαρακτήρισε σήμερα τους Φρουρούς της Επανάστασης υπερασπιστές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αντιδρώντας στον χαρακτηρισμό τους τη Δευτέρα ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν θυσιάσει τις ζωές τους για να προστατεύουν τον λαό μας, την (Ισλαμική) Επανάστασή μας (…) σήμερα η Αμερική η οποία κρατάει κακία στους Φρουρούς, βάζει στη μαύρη λίστα τους Φρουρούς» σημείωσε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε χθες ξένη τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, προχωρώντας σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η οποία αναμένεται να οξύνει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Τεχεράνη σε αντίποινα χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση CENTCOM και την αμερικανική κυβέρνηση ως χορηγό της τρομοκρατίας.

Ο Ροχανί χαρακτήρισε επίσης την απόφαση αυτή των ΗΠΑ λανθασμένη, ενώ άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα θέσει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, όπου υπάρχει εμπλοκή του Ιράν σε πολέμους από τη Συρία έως τον Λίβανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το λάθος αυτό θα ενώσει τους Ιρανούς και οι Φρουροί θα γίνουν πιο δημοφιλείς στο Ιράν (…) Η Αμερική έχει χρησιμοποιήσει τρομοκράτες ως εργαλεία στην περιοχή, ενώ οι Φρουροί έχουν πολεμήσει εναντίον τους από το Ιράκ έως τη Συρία» πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί από τον περυσινό Μάιο μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που είχε συναφθεί μεταξύ του Ιράν και έξι δυτικών δυνάμεων το 2015, και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στη χώρα αυτή.

Το Ιράν απειλεί να αποσυρθεί και αυτό από τη συμφωνία και να επαναλάβει τις πυρηνικές του δραστηριότητες τις οποίες είχε αναστείλει βάσει της συμφωνίας, αν και οι άλλες δυνάμεις που την έχουν υπογράψει δεν καταφέρουν να προασπιστούν τα συμφέροντά του.

Την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης.

«Η αμερικανική απόφαση απηχεί τα επανειλημμένα αιτήματα του βασιλείου προς τη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία που υποστηρίζει το Ιράν» μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο δήλωση πηγής του Υπουργείου Εξωτερικών του Ριάντ.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία κατηγορεί το σιιτικό Ιράν για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις, όπως και σε αυτές άλλων χωρών στη Μέση Ανατολή. Οι δύο χώρες εμπλέκονται εδώ και χρόνια στους πολέμους στη Συρία και την Υεμένη, υποστηρίζοντας τις αντίθετες πλευρές στις συγκρούσεις αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης