Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το λιμάνι της Μαριούπολης, της ουκρανικής πόλης που κατελήφθη από τη Ρωσία έπειτα από τρίμηνη πολιορκία, λειτουργεί κανονικά.

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο είπε πως η Ρωσία είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και πως η Μόσχα «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνολικών συνομιλιών για το άνοιγμα των λιμανιών της Ουκρανίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει 20 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 στην Ουκρανία, καθώς και στρατιωτικά φορτηγά και οχήματα αποναρκοθέτησης.

«Η συντονισμένη βοήθεια από εμάς και τους συμμάχους είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για την ουκρανική νίκη», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του ο υπουργός Άμυνας Αρβίντας Ανουσάουσκας.

Τα οχήματα είναι συνολικής αξίας 15,5 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Η Λιθουανία έχει χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψος 100 εκατ. ευρώ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ουγγαρία θα επιτρέψει στη Σερβία να αποθηκεύσει ορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της γειτονικής της χώρας για τον ερχόμενο χειμώνα, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, έπειτα από συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών της Σερβίας.

Η Ουγγαρία έχει ικανότητα αποθήκευσης τουλάχιστον 6 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου.

Ο Σιγιάρτο επανέλαβε επίσης πως η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει μια πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι να εξευρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης