Ο Ροντ Ρόζενσταϊν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κι ο άνθρωπος που επόπτευσε την έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ από την έναρξή της, φαίνεται ότι σχεδιάζει να παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Ο Ρόζενσταϊν είναι αυτός που διόρισε τον Μάλερ, μετά την αυτοεξαίρεση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς από την έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ υπέγραψε όλες τις μεγάλες αποφάσεις του ειδικού ανακριτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος μίλησε εκπροσωπώντας την έρευνα στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου και σε μία ακρόαση που έγινε στο Κογκρέσο, ενώ φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη αποχώρησή του για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το “Politico” που επικαλείται πηγή, η οποία γνωρίζει τα σχέδια του Ρόζενσταϊν.

Είναι μία απόφαση, η οποία τοποθετεί τον δεύτερο στην ιεραρχία αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σε μία θέση ευθύνης για την ολοκλήρωση της έρευνας του Μάλερ η οποία έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά.

Ο Ρόζενσταϊν ήταν πάντοτε καθησυχαστικός για τα μέλη του Κογκρέσου, αλλά και τους ειδικούς σε νομικά θέματα που ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο μιας παρέμβασης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην αναφερόμενη έρευνα, που εξετάζει το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Ρόζενσταϊν θα φύγει με την έρευνα του Μάλερ να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη,” εκτίμησε ο Τζον Ντιν, Νομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου, στην κυβέρνηση του Ρίτσαρντ Νίξον.

Αρχικά ο Ρόζενσταϊν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραμείνει στο υπουργείο για διάστημα τεσσάρων ή έξι εβδομάδων, μετά την ανάληψη καθηκόντων Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ από τον Ουίλιαμ Μπαρ στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, με το χρονικό αυτό περιθώριο για την αποχώρησή του να προσεγγίζει ο ίδιος, δεν έχει ακόμη καθορίσει την ακριβή ημερομηνία της αποχώρησής του από το υπουργείο.

Η απόφασή του να παραμείνει στην θέση του για λίγο ακόμη, ενισχύει το γενικότερο κλίμα ενδείξεων που υπάρχει στην Ουάσινγκτον σχετικά με το τελικό στάδιο στο οποίο φαίνεται ότι έχει εισέλθει η έρευνα του Μάλερ.

Από την άλλη μεριά, είναι ενδεχόμενο η έρευνα του ειδικού ανακριτή, να ξεπεράσει χρονικά την παραμονή του Ρόζενσταϊν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από μία θητεία τριάντα ετών που άρχισε την περίοδο της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του Πρεσβύτερου.

Από την πλευρά του, ο Μάλερ δεν έχει κάποιο καθορισμένο χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της έρευνας του, ενώ έχει ανοιχτές ακόμη αρκετές διαστάσεις του ερευνητικού και δικαστικού σκέλους. Μεταξύ αυτών και η δίκη του έμπιστου συνεργάτη του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, η οποία προγραμματίστηκε να ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η απόφαση του Ρόζενσταϊν να παρατείνει την παραμονή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτελεί μία καλή ευκαιρία για τον ίδιο να δει την ολοκλήρωση της έρευνας του Μάλερ, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο δείχνει όλο και πιο πιθανό να συμβεί, εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Μάλερ επιβεβαίωσε τα σχέδια για την αποχώρηση δύο υψηλόβαθμων μελών από το γραφείο έρευνας του ειδικού ανακριτή, ενώ το FBI είπε επίσης, ότι ένας υψηλόβαθμος πράκτορας του που εργάζονταν για τον Μάλερ, αποχώρησε στις αρχές του μήνα. Ο πράκτορας αυτός τοποθετήθηκε στην διεύθυνση του FBI στο Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια).

Από την άλλη μεριά, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχε ενημερωθεί για το αρχικό πλάνο αποχώρησης του Ρόζενσταϊν, είχε δηλώσει στις αρχές του χρόνου, ότι ο Ρόζενσταϊν δεν συνέδεε την αποχώρησή του με τις χρονικές εξελίξεις ολοκλήρωσης της έρευνας του Μάλερ. Ο ίδιος αξιωματούχος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ο Ρόζενσταϊν που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την άσκηση κριτικής από τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τον διορισμό του Μάλερ, αισθάνονταν άνετα με τον Μπαρ που αναλαμβάνει την εποπτεία της έρευνας και είχε πρόθεση να παραιτηθεί, με την ανάληψη των καθηκόντων της ηγεσίας του υπουργείου από τον Μπαρ.

Στην διάρκεια μιας εμφάνισής του που έγινε τον Φεβρουάριο στο κέντρο (Center for Strategic and International Studies) ο Ρόζενσταϊν είχε εκδηλώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Μπαρ, προβλέποντας ότι “θα πράξει ότι είναι σωστό,” όταν βρεθεί αντιμέτωπος με ένα σημαντικό ζήτημα για την λήψη της απόφασης “σχετικά με την δημοσιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας του Μάλερ.

Ο ειδικός ανακριτής έχει την υποχρέωση για την κατάθεση μιας αναφοράς στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνοψίζοντας τα ευρήματα της έρευνας του. Ο Μπαρ από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι στην συνέχεια, θα προχωρήσει σε μία περίληψη της έρευνας την οποία θα καταθέσει στο Κογκρέσο και θα δημοσιοποιήσει στον αμερικανικό λαό.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μερικοί από τους φίλους και πρώην συνεργάτες του Ρόζενσταϊν δήλωσαν ότι είναι πιθανό ο ίδιος να παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας του Μάλερ, καθώς είναι ο ίδιος που την ενεργοποίησε. “Μπορώ να τον δω ως τον τύπο του ανθρώπου που αισθάνεται την ευθύνη ή την κυριότητα της έρευνας αυτής και μένει σκόπιμα μέχρι την ολοκλήρωσή της,” δήλωσε ο Τζέιμς Τράστι, πρώην εισαγγελέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και φίλος του Ρόζενσταϊν εδώ και πολλά χρόνια.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Ρόζενσταϊν δεν θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. “Ο [Ρόζενσταϊν] πιστεύει στην ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, ενώ δεν έχει τον τύπο του εγώ, ώστε να πιστεύει ότι είναι αναντικατάστατος,” πρόσθεσε ο Τράστι.

Αρκετοί πρώην εισαγγελείς εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο Ρόζενσταϊν θα παραμείνει όχι μόνο για να σχολιάσει θετικά την ολοκλήρωση της έρευνας του Μάλερ, αλλά και για να υπογράψει μερικές άλλες κρίσιμες αποφάσεις για υποθέσεις που κινούνται γύρω από την έρευνα του Μάλερ.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αμέσως μετά την απόλυση από τον πρόεδρο Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (Μάιος 2017).

Η έρευνα έχει ως αντικείμενο διερεύνησης το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, μέσω της απόλυσης του Κόμεϊ που διερευνούσε τις επικοινωνίες του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους, την περίοδο της μετάβασης της προεδρικής εξουσίας στον Τραμπ.

Παράλληλα, γίνεται διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων επιχειρηματιών ή πρακτόρων.

Ο Μάλερ επέκτεινε το πλαίσιο της έρευνας και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των (πρώην) συνεργατών του προέδρου Τραμπ με την Ρωσία, εξέλιξη που οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών και την καταδίκη του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Ο ειδικός ανακριτής, πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα για την εξέλιξη της έρευνας, αλλά και την συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης των κατηγοριών, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα επί τη βάσει της απαγγελίας κατηγοριών και υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την δημοσιοποίηση της αναφοράς του, ώστε να ενισχύσουν το πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση Τραμπ, όσο και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου.

Από την άλλη μεριά, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Νταγκ Τζόουνς, πρώην εισαγγελέας δήλωσε ότι αμφιβάλλει ότι -η εδώ και καιρό αναμενόμενη αναφορά του γραφείου του Μάλερ- θα είναι η “πραγματική βόμβα” που αρκετοί από τους επικριτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περιμένουν, όπως μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το ABC News.

Ωστόσο, κατά την άποψη του ίδιου γερουσιαστή είναι αμφίβολο ότι η αναφορά του Μάλερ θα συμπεριλάβει “πληροφορίες που θα απαλλάσσουν πολλούς ανθρώπους, όπως θα προτιμούσαν κι ελπίζουν οι υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ.”

Πηγές: “Politico,” ABC News, CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης