Τον δικό τους… εκπρόσωπο προπαγάνδας έχουν αποκτήσει οι τζιχαντιστές, στο πρόσωπο του απαχθέντα, από το 2012, Βρετανού δημοσιογράφου Τζον Κάντλι. Ο καλά οργανωμένος μηχανισμός διάδοσης των σκοπών και προσηλυτισμού νέων μελών για το Ισλαμικό Χαλιφάτο, μεταβάλλει τις τακτικές του προς όφελος της οργάνωσης κι έτσι κρίθηκε ότι από τους αποκεφαλισμούς των δυτικών δημοσιογράφων που συλλαμβάνουν και την καταγραφή τους σε βίντεο, θα είναι πιο αποτελεσματική η αξιοποίησή τους ως εκφραστές τους ή… ως ρεπόρτερ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο άτυχος δημοσιογράφος υποχρεώνεται να μεταδίδει με χαμόγελο ότι του λένε οι τζιχαντιστέςΟ άτυχος δημοσιογράφος –αλλά και τυχερός μιας και ζει ακόμα, σε αντίθεση με τους άλλους συναδέλφους του που απήχθησαν- υποχρεώνεται να έχει τον άχαρο ρόλο της μετάδοσης των μηνυμάτων του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ακόμα και του… ρεπορτάζ, είτε από το Κομπανί, όπου μέχρι και σήμερα μαίνονται οι μάχες, είτε από τη Μοσούλη του Ιράκ, το βασικό προπύργιο των τζιχαντιστών που ελέγχεται πλήρως από αυτούς. Έκκληση για την απελευθέρωσή του είχε απευθύνει ο πατέρας του δημοσιογράφου, λίγες εβδομάδες πριν φύγει από τη ζωή.

Μετά την πορτοκαλί στολή φυλακισμένου με την οποία εμφανιζόταν στις πρώτες βιντεοσκοπημένες εμφανίσεις του, ο Τζον Κάντλι πλέον φοράει… δυτικά ρούχα, χαμογελάει και έχει το στυλ του ρεπόρτερ μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου που κάνει οδοιπορικό στην εμπόλεμη ζώνη.

«Ξέρω τι σκέφτεστε. Ότι είμαι κρατούμενος και ότι έχω ένα πιστόλι στο κρόταφο και για αυτό το κάνω αυτό. Πράγματι, είμαι κρατούμενος, αυτό δε το αρνούμαι. Αλλά αφού η κυβέρνησή μου με έχει εγκαταλείψει κι η μοίρα μου εξαρτάται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο δεν έχω τίποτα να χάσω. Ίσως ζήσω, ίσως πεθάνω», αναφέρει ο Κάντλι, στην πρώτη του εμφάνιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα ο πρώην ρεπόρτερ των Sunday Times, Sun, Sunday Telegraph, μεταφέρθηκε στη Μοσούλη, όπου εμφανίζεται χαμογελαστός και περιποιημένος και περιγράφει την ευημερία που ζει η πόλη χάρη στην κατοχή της από το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Η αγορά της πόλης λειτουργεί κανονικά, η κυκλοφορία των ανθρώπων γίνεται απρόσκοπτα, στο νοσοκομείο περιθάλπτονται μικρά παιδιά.

«Δεν πρόκειται για μία πόλη όπου ζει κανείς με φόβο όπως τα δυτικά ΜΜΕ θέλουν να μεταφέρουν. Είναι μία κανονική πόλη, υπάρχουν πολλά φώτα neon», αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος. Πραγματοποιώντας οδοιπορικό μαζί με έναν αστυνομικό μάλιστα, αναδεικνύει το γεγονός ότι στην πόλη επικρατεί η ασφάλεια και η ηρεμία.

Στον επίλογο του οδοιπορικού, ο 43χρονος, κοιτάζει στον ουρανό ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου και αναφέρει: Κλείνοντας το προπαγανδιστικό βίντεο, ο Κάντλι απευθύνεται σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της διεθνούς συμμαχίας αναφέροντας ειρωνικά: «Εδώ κάτω είμαι! Ήρθατε πάλι για να με σώσετε»;.

Το «ρεπορτάζ» του Βρετανού από το Κομπανί: 


Εκτός από τον πατέρα του δημοσιογράφου, έκκληση για την απελευθέρωσή του έχει απευθύνει και η αδερφή του.

Απάντηση της Ε.Ε. στον μηχανισμό προπαγάνδας των τζιχαντιστών

​Η Ε.Ε. συγκροτεί ομάδα συμβούλων για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής προπαγάνδαςΗ ΕΕ σχεδιάζει να συγκροτήσει μία ομάδα συμβούλων στο Βέλγιο, στην οποία οι κυβερνήσεις των χωρών μελών θα μπορούν να καταφεύγουν στην αναζήτησή τους τρόπων αντιμετώπισης της τζιχαντιστικής προπαγάνδας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ΕΕ σε εφημερίδα. «Η ιδέα είναι το Βέλγιο να συστήσει μία ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα μπορούν να δίνουν στις ευρωπαϊκές χώρες άμεσα απαντήσεις σε κάποιο πολύ σοβαρό επικοινωνιακό ζήτημα», δήλωσε στην εφημερίδα Le Soir ο Ζιλ Ντε Κερκόβ, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην ΕΕ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στρατολόγησης στα χέρια των τζιχαντιστών με το Ισλαμικό Χαλιφάτο να αναρτά στο Διαδίκτυο πολλά βίντεο που δείχνουν αποκεφαλισμούς δυτικών ομήρων.

Οι εμπειρογνώμονες που θα συμμετέχουν στο πιλοτικό σχέδιο θα προσφέρουν υλικό κατά της προπαγάνδας που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις, εξήγησε ο Ντε Κερκόβ. Για παράδειγμα, είπε ο ίδιος, οι ειδικοί θα μπορούν να διανέμουν συνεντεύξεις τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τη Συρία έχοντας μετανιώσει είτε επειδή σοκαρίστηκαν «από τους νοσηρούς ανθρώπους που αντλούν ευχαρίστηση από τη βία», είτε επειδή αυτό που θεωρούσαν αγώνα κατά της απομάκρυνσης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει μετατραπεί σε μάχη ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις.

Ο Ντε Κερκόβ διευκρίνισε ότι το σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να επενδύσει ένα εκατομμύριο ευρώ σε διάστημα 18 μηνών για την πρόσληψη πέντε ή έξι εμπειρογνωμόνων που εργάζονται στο βελγικό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Είπε ακόμη ότι η ομάδα αυτή θα έχει περιορισμένη δυνατότητα παροχής συμβουλών ταυτόχρονα σε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιδιώκουν την αντιμετώπιση του προβλήματος με επικοινωνιακά μέσα.

«Θα δούμε αν θα οδηγήσει κάπου», φέρεται να δήλωσε ο ίδιος.  «Αν πάει καλά, αναμφίβολα κάποιες χώρες θα αναπτύξουν μία συγκεκριμένη ικανότητα και θα θελήσουν να το συνεχίσουν με ίδια μέσα. Η ιδέα είναι να λάβουν συμβουλές. Η κάθε χώρα πράττει μετά ότι επιθυμεί», πρόσθεσε.

Η Κομισιόν πάντως δεν έχει ακόμη σχολιάσει το δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμη: Αποκεφάλισαν τον τέταρτο όμηρο
Φρίκη

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης