Ο Ρικ Γκέιτς, βασικός συνεργάτης και μάρτυρας στη δίκη του Πολ Μάναφορτ, πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, κατέθεσε χθες κατά την 5η ημέρα της δίκης, που διεξάγεται στην Αλεξάντρια της πολιτείας Βιρτζίνια.

Ο Γκέιτς κατηγόρησε το πρώην αφεντικό του για φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, τραπεζική απάτη και απόκρυψη τραπεζικών λογαριασμών, ενώ παραδέχτηκε ότι ο ίδιος έκλεψε από τον Μάναφορτ εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια τη δεκαετία που εργάστηκε στο πλευρό του, σύμφωνα με το Politico.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη χθεσινή δικαστική διαδικασία, ο Γκέιτς υποστήριξε ότι αρκετές από τις ενέργειές του έγιναν «καθ’ υπόδειξη» του Μάναφορτ. Η παραδοχή αυτή δίνει έμφαση τον βασικό κορμό των κατηγοριών που έχει απαγγείλει σε βάρος του Μάναφορτ ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Καθώς ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα, ο Γκέιτς απέφυγε να κοιτάξει στα μάτια το πρώην αφεντικό του, παρά το γεγονός ότι ο Μάναφορτ τον κοιτούσε επιδεικτικά και διαρκώς.

Ωστόσο, ο Γκέιτς κοιτούσε προς την πλευρά των ενόρκων, προς τον δικαστή και την ομάδα εισαγγελέων του Μάλερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο πρώην συνεργάτες βρέθηκαν στον ίδιο χώρο από τότε που ο Γκέιτς αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές σε βάρος του Μάναφορτ, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο κεντρικός ρόλος που είχε ο Γκέιτς στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ αλλά και κατά την περίοδο μεταβίβασης της εξουσίας από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον πρόεδρο Τραμπ τον έχουν καταστήσει έναν καθοριστικό μάρτυρα για την πορεία της έρευνας υπό τον Μάλερ. Παράλληλα, ο ίδιος βρισκόταν στο πλευρό του Μάναφορτ όταν προωθούσε τα συμφέροντα ενός φιλικού προς τη Ρωσία κόμματος στην Ουκρανία.

Οι δραστηριότητες αυτές του Μάναφορτ έγιναν χρόνια πριν από την εμπλοκή του στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ωστόσο προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Μάλερ στην έρευνα που διενεργεί για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης