Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα, μια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στον υπεζωκότα, δηλαδή στη μεμβράνη που καλύπτει τον πνεύμονα και τον διαχωρίζει από το θωρακικό τοίχωμα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμά του.

«Ο κ. Ντε Κλερκ θα ξεκινήσει κύκλους ανοσοθεραπείας την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν υπάρχει κάποια άμεση απειλή και είμαστε βέβαιοι ότι η θεραπεία θα είναι επιτυχημένη» αναφέρει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 85χρονος Ντε Κλερκ ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής επί καθεστώτος απαρτχάιντ, από τον Σεπτέμβριο του 1989 ως τον Μάιο του 1994.

Ο Ντε Κλερκ ήταν και ηγέτης του εθνικού κόμματος της χώρας από τον Φεβρουάριο του 1989 ως τον Σεπτέμβριο του 1997. Κατά τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Νέλσον Μαντέλα συμμετείχε ως αντιπρόεδρος (1994-1996). Ο τελευταίος, ως τώρα, λευκός Νοτιοαφρικανός που κατείχε αυτή τη θέση. Το 1997 αποσύρθηκε από την πολιτική.

Βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1993 μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα, αλλά ο ρόλος του στη δημοκρατική μετάβαση είναι έντονα αμφισβητούμενος έπειτα από 20 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης