Ο Μάικλ Κόεν, επί σειρά ετών ο προσωπικός δικηγόρος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απαίτησε από την κυβέρνηση του Κατάρ τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια τον Δεκέμβριο του 2016 για να της δώσει πρόσβαση ή εκ των έσω ενημέρωση για την κυβέρνηση του μεγιστάνα, αποκαλύπτει η εφημερίδα The Washington Post.

Το Κατάρ απέρριψε την προσφορά, που έγινε μερικές εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ, ανέφερε η Ποστ σε ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της το βράδυ της Τετάρτης, επικαλούμενη πολλά πρόσωπα ενήμερα σχετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της Sport Trinity, μιας εταιρείας συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Άχμεντ αλ Ρουμέιχι, επενδυτής από το Κατάρ, επιβεβαίωσε πως ο Κόεν είχε ζητήσει αμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε μια συνάντηση με τον Ρουμέιχι όταν ήταν ακόμη επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου του εμιράτου.

Όμως ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η αμοιβή συνδεόταν με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών όσον αφορά τις πιθανές επενδύσεις του Κατάρ σε υποδομές στις
ΗΠΑ και ότι δεν συζητήθηκε καθόλου στη συνάντηση αυτή η πρόσβαση στην κυβέρνηση.

Ο δικηγόρος του Κόεν, ο Στίβεν Ράιαν, δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλ Ρουμέιχι είπε στην Ποστ ότι ο Κόεν ζήτησε τα χρήματα στις αρχές του Δεκεμβρίου σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, κάτι που επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας του. Είχαν άλλη μια συζήτηση στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη τη 12η Δεκεμβρίου 2016, όταν ο Ρουμέιχι συμμετείχε σε μια αντιπροσωπεία του Κατάρ της οποίας επικεφαλής ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου, ο σεΐχης Μοχάμεντ αλ Θάνι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η απαίτηση αυτή του Κόεν προστίθεται σε μια σειρά παρόμοιων δοσοληψιών που αποκαλύφθηκαν μετά την παραδοχή αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών πως κατέβαλαν χρήματα στον Κόεν, δικηγόρο του Τραμπ για περίπου μια δεκαετία που έλεγε πως «κανόνιζε τις δουλειές»–ήταν ο «fixer», κατά τον όρο που χρησιμοποιούσε ο ίδιος–του μεγιστάνα.

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis παραδέχθηκε ότι πλήρωσε τον Κόεν 1,2 εκατ. δολάρια• η αμερικανική εταιρεία-κολοσσός των τηλεπικοινωνιών ΙT ανέφερε ότι τον πλήρωσε 600 χιλιάδες δολάρια• και η νοτιοκορεάτικη Korea Aerospace Industries παραδέχθηκε ότι του κατέβαλε 150.000 δολάρια.
Τόσο η Νοβάρτις, όσο και η ΙΤΤ ανέφεραν ότι ήλθαν σε επαφή μαζί τους συνεργάτες του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ στα τέλη του 2017 για το ζήτημα. Ο Μάλερ διενεργεί τον τελευταίο χρόνο έρευνα για την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ της Ρωσίας και της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, κάτι που ο ένοικος του Λευκού Οίκου διαψεύδει συνεχώς.

Παράλληλα, ο Κόεν είναι αντιμέτωπος με έρευνες για πιθανή τραπεζική και φορολογική απάτη, πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας για τα οικονομικά των προεκλογικών εκστρατειών εξαιτίας της καταβολής μιας πληρωμής για την εξαγορά της σιωπής της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, καθώς και άλλες πιθανόν αξιόποινες πράξεις που συνδέονται με την εκστρατεία του Τραμπ, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης