Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Τετάρτη τους βουλευτές να ψηφίσουν νόμο που αφαιρεί εξουσία και πολιτική επιρροή από τους ολιγάρχες, οι οποίοι κυριάρχησαν για δεκαετίες στη χώρα.

Σύμμαχοι και μεγάλοι δωρητές της Ουκρανίας την έχουν επικρίνει κατ’ επανάληψη για το ότι δεν έχει θέσει υπό έλεγχο μια χούφτα πλούσιων επιχειρηματιών, πολλοί εκ των οποίων είναι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και οι οποίοι διαμορφώνουν παρασκηνιακά τα πολιτικά πράγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προτεινόμενος νόμος, που θα ισχύει για 10 χρόνια, θα πρέπει να είναι «το πρώτο βήμα προς την εξάλειψη του ολιγαρχικού συστήματος», ανέφερε το γραφείο του Ζελένσκι.

Βάσει αυτού, στα πρόσωπα που πληρούν τα κριτήρια του ολιγάρχη θα αποδίδεται ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός και θα τους απαγορεύεται να χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα, καθώς και να συμμετέχουν σε ιδιωτικοποιήσεις, ενώ θα πρέπει να υποβάλουν ετήσιες δηλώσεις εισοδήματος.

Τοπικά μέσα εικάζουν ότι 10 ή και περισσότεροι Ουκρανοί πληρούν τα κριτήρια αυτά, μεταξύ των οποίων και ο Ίχορ Κολομόισκι, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού 1+1 που έδωσε στον τότε κωμικό Ζελένσκι μια ισχυρή πλατφόρμα κατά τη ραγδαία άνοδό του στην προεδρία με μια ρητορική κατά της διαφθοράς την άνοιξη του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημερινό Κοινοβούλιο, στο οποίο οι βουλευτές που είναι φίλα προσκείμενοι προς τον Ζελένσκι έχουν την πλειοψηφία, εξελέγη εκείνη τη χρονιά. Δεν ήταν σαφές σήμερα εάν θα υπάρξει συζήτηση και ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, στο οποίο το γραφείο του Ζελένσκι απέδωσε χαρακτήρα επείγοντος.

Το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων από τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον κεντρικό τραπεζίτη, τους βουλευτές, υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, να υποβάλουν δήλωση ύστερα από την οποιαδήποτε επικοινωνία με ολιγάρχες.

«Το νομοσχέδιο δεν παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων που εμπίπτουν εντός του ορισμού ενός ολιγάρχη, αλλά απλώς ορίζει τον κύκλο αυτών των ανθρώπων και θεσπίζει τους κανόνες για τις διαφανείς τους σχέσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους» ανέφερε το γραφείο του Ζελένσκι.

Ο νόμος αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για νομοθεσία κατά των πρακτικών μονοπωλίου και λόμπι, σύμφωνα με το γραφείο του Ουκρανού προέδρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης