Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με ηγέτες της Δυτικής Αφρικής για την αναμόρφωση του περιφερειακού νομίσματος.

Το φράγκο CFA έχει επικριθεί ως λείψανο της γαλλικής αποικιοκρατίας, την οποία ο Macron χαρακτήρισε ως «σοβαρό λάθος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε την Ακτή Ελεφαντοστού το Σάββατο, όπου μπροστά σε ηγέτες από οκτώ χώρες της Δυτικής Αφρικής ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στο περιφερειακό κοινό νόμισμα, συμπεριλαμβανομένης της αποσύνδεσης των διασυνδέσεών του με τη Γαλλία.

Στο Αμπιτζάν, τη μεγαλύτερη πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού, ο Μακρόν δήλωσε ότι η αποικιοκρατία στην Αφρική ήταν «ένα σοβαρό λάθος και ένα λάθος της δημοκρατίας» και κάλεσε να «γυρίσει η σελίδα» από το παρελθόν.

«Η αφρικανική ήπειρος είναι νέα ήπειρος», δήλωσε ο Macron. «Τα τρία τέταρτα της χώρας σας δεν γνώρισαν την αποικιοκρατία», πρόσθεσε, καλώντας τους νέους να «οικοδομήσουν νέα εταιρική σχέση φιλίας με τη Γαλλία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μακρόν εξέφρασε τη δυσαρέσκεια εκ μέρους της Γαλλίας για το αποικιακό της παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την προεδρία, έκανε πρωτοσέλιδα αναφερόμενος στον αποικισμό της Αλγερίας στη Γαλλία ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Το ταξίδι του Μακρόν στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον κορυφαίο παραγωγό κακάο στον κόσμο και την πρώην κύρια αποικία της Γαλλίας στη Δυτική Αφρική, έγινε καθώς περιφερειακοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν για να ανακοινώσουν τη μετονομασία του νομίσματος CFA franc.

Το φράγκο CFA ιδρύθηκε το 1945, γνωστό ως «Colonies Francaises d’Afrique» (Γαλλικές αποικίες στην Αφρική).

Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης