Ο πρωθυπουργός του Λεσότο Τόμας Ταμπάνε εμφανίστηκε σήμερα, προς γενική κατάπληξη, στη δικαιοσύνη της χώρας του προκειμένου να απολογηθεί για την κατηγορία της δολοφονίας της πρώτης συζύγου του, μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα εδώ και εβδομάδες.

Ο 80χρονος Ταμπάνε βρισκόταν επισήμως στη Νότια Αφρική από την περασμένη εβδομάδα για «ιατρικούς λόγους». Ωστόσο σήμερα εμφανίστηκε νωρίς το πρωί σε δικαστήριο της πρωτεύουσας Μαζέρου, συνοδευόμενος από τη δεύτερη σύζυγό του, τη Μεσάια, 42 ετών. Η Μεσάια, την οποία νυμφεύτηκε ο Ταμπάνε δύο μήνες μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του, είναι ήδη κατηγορούμενη για συνέργεια στον φόνο της αντιζήλου της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη σύντομη ακροαματική διαδικασία, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λεσότο. Στον πρωθυπουργό δεν ασκήθηκε δίωξη. Ο δικηγόρος του, ο Καλεχάνγκ Λετσίκα, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο για όσο διάστημα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας. Πρόσθεσε όμως, ότι μολονότι έχει ασυλία λόγω του αξιώματός του, «δεν είναι υπεράνω των νόμων».

Η δικαστής Φετίζε Μοτανιάνε παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μια κατάσταση άνευ προηγουμένου και προτίμησε να στείλει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει πότε θα συνεδριάσει για να συζητήσει το θέμα.

Η Λιπολέλο Ταμπάνε, 58 ετών, δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2017 στο Μαζέρου, δύο ημέρες προτού να αναλάβει ο σύζυγός της την πρωθυπουργία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τόμας Ταμπάνε, υπό την πίεση και του κόμματός του, έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του μέχρι τον Ιούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης