Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊντό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε χθες μεταβατικός «πρόεδρος», και επέμεινε για την ανάγκη να διεξαχθούν «ελεύθερες εκλογές».
Στη διάρκεια αυτής της δεκάλεπτης τηλεφωνικής συνδιάλεξης, με δική του «πρωτοβουλία», ο Σάντσεθ εξέφρασε στον Γκουαϊντό «την αναγνώρισή του για το θάρρος το οποίο επέδειξε σε αυτή την κατάσταση», ανέφεραν οι υπηρεσίες του σοσιαλιστή επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Σάντσεθ εξέφρασε εξάλλου την υποστήριξή του «στη νομιμότητα της Εθνοσυνέλευσης» της Βενεζουέλας και εξήγησε στον κ. Γκουαϊντό την «κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στην οποία οι 28 εξέφρασαν «την κοινή τους θέση για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών (…) και την κατηγορηματική άρνηση της χρήσης βίας και δύναμης».

Μιλώντας εξ ονόματος των 28, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε χθες να ακουστεί «η φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και τη διεξαγωγή «ελεύθερων» εκλογών, χωρίς όμως να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο.

Στον λογαριασμό του στο twitter ο Χουάν Γκουαϊντό ανέφερε πως εξέθεσε στον Σάντσεθ τη «μάχη» της Βενεζουέλας προκειμένου να «αποκτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και [να διεξαγάγει] ελεύθερες εκλογές». «Στα σημεία αυτά, ο πρόεδρος (της ισπανικής κυβέρνησης) μου επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του», ανέφερε ο Γκουαϊντό.

Οι υπηρεσίες του Σάντσεθ ανέφεραν εξάλλου πως ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης συναντήθηκε στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ του Νταβός με τους προέδρους της Κολομβίας, του Ισημερινού και της Κόστα Ρίκα στους οποίους παρουσίασε την ευρωπαϊκή θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως είπε, όλοι τους «αναγνώρισαν τον θεμελιώδη εξισορροπητικό ρόλο με σκοπό την εξεύρεση μιας λύσης που διαδραματίζει η Ισπανία αυτή τη στιγμή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης