Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια αλληλεγγύη στη διανομή κάθε εμβολίου που θα παραχθεί στο μέλλον κατά του νέου κορωνοϊού, με φόντο την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε μια ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά την έναρξη των εργασιών μιας παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία, διάρκειας τριών ημερών, στο Βερολίνο, ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι το μοναδικό μέσο για να ξεπεραστεί η πανδημία είναι να το κάνουμε όλοι μαζί και να διασφαλίσουμε ότι οι φτωχότερες χώρες θα έχουν ίση πρόσβαση σε ένα εμβόλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι φυσικό ότι οι χώρες θέλουν, κατ΄ αρχάς, να προστατεύσουν τους πολίτες τους, όμως εάν και όταν έχουμε στη διάθεσή μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, θα πρέπει επίσης να το χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά. Και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι να εμβολιάσουμε ορισμένους ανθρώπους σε όλες τις χώρες παρά όλους τους ανθρώπους σε ορισμένες χώρες» επισήμανε.

«Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: ο εθνικισμός του εμβολίου θα παρατείνει την πανδημία, δεν θα τη συντομεύσει» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά της Covid-19, που έχει σκοτώσει πάνω από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους. Δεκάδες εμβόλια δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε κλινικές δοκιμές, 10 εκ των οποίων βρίσκονται στο πιο προηγμένο στάδιο της φάσης 3, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εθελοντών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες έχουν ήδη κάνει μεγάλες παραγγελίες στις επιχειρήσεις που δημιουργούν τα πιο υποσχόμενα εμβόλια.

Ωστόσο αυξάνονται οι ανησυχίες σε σχέση με τις φτωχότερες χώρες, που θα μπορούσαν να μείνουν παραμελημένες.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης