Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε την Τρίτη τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς ότι «εξαγοράστηκε» από την κινεζική κυβέρνηση, γράφουν σήμερα δύο βρετανικές εφημερίδες.

Σύμφωνα με τους Times και την Daily Telegraph, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές την Τρίτη το πρωί στο Λονδίνο σε συνάντηση με Βρετανούς βουλευτές, στην οποία δεν είχαν επιτραπεί τα μέσα ενημέρωσης. Οι δύο εφημερίδες επικαλούνται δηλώσεις που μετέφεραν μετέχοντες στη συνάντηση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Πομπέο έκρινε ότι οι αποτυχίες του Π.Ο.Υ, ενός μάλλον «πολιτικού» παρά στηριγμένου στην επιστήμη οργανισμού, προκάλεσαν «θανάτους Βρετανών». Η Βρετανία θρηνεί περισσότερους από 45.000 νεκρούς από τον COVID-19.

«Όταν άρχισε να εξελίσσεται η κατάσταση, την πιο σημαντική στιγμή, όταν υπήρχε μια πανδημία στην Κίνα, ο δρ. Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος είχε… εξαγοραστεί από την κινεζική κυβέρνηση, δεν μπορώ να πω γι’ αυτό περισσότερα, αλλά μπορώ να το πω, το λέω στηριζόμενος σε συμπαγείς πληροφορίες, μια συμφωνία συνήφθη» επ’ ευκαιρία της εκλογής του κ. Γκεμπρεγεσούς στη διεύθυνση του Π.Ο.Υ, δήλωσε ο Πομπέο, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

«Υπήρξε μια συμφωνία γι’ αυτή την εκλογή και, όταν άρχισε να εξελίσσεται η κατάσταση, είχατε θανάτους Βρετανών, εξαιτίας της συμφωνίας η οποία συνήφθη» πρόσθεσε, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής που φιλοξενούνταν από το κέντρο μελετών εξωτερικής πολιτικής Henry Jackson Society, το οποίο περιγράφεται από τους Times ως υποστηρικτής μιας σκληρής γραμμής απέναντι στο Πεκίνο, δύο εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των ΗΠΑ από τον διεθνή οργανισμό, τον οποίο η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι καθυστέρησε να αντιδράσει στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Ο Π.Ο.Υ. δεν έχει ενημερωθεί για δηλώσεις αυτού του είδους, αλλά απορρίπτουμε κάθε προσωπική επίθεση ή αβάσιμο ισχυρισμό» δήλωσε στην Daily Telegraph εκπρόσωπος του οργανισμού του ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε τις χώρες να παραμείνουν προσηλωμένες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Huawei από το δίκτυό της 5G σε μια θεαματική μεταστροφή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον κόσμο να ορθώσει το ανάστημά του στην Κίνα.

Μετά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Μάικ Πομπέο έφτασε σήμερα το πρωί στην Κοπεγχάγη, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν και μετά με τον ομόλογό του Τζέπε Κόφοντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης