Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επισκέπτεται σήμερα τη Ρώμη, έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα του σε μια προσπάθεια, σύμφωνα με αναλυτές, να κερδίσει τις συντηρητικές Καθολικές ψήφους.

Ο Πομπέο δεν θα συναντηθεί με τον πάπα Φραγκίσκο, γιατί ο ποντίφικας αποφεύγει συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα από χώρες που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα όμως με αναλυτές, ο πάπας έχει ενοχληθεί από τις δημόσιες εκκλήσεις του Πομπέο προς το Βατικανό να μην ανανεώσει τη διετή συμφωνία του με την Κίνα, η οποία του επιτρέπει να ορίζει καθολικούς επισκόπους στη χώρα.

Ο Πομπέο θα μιλήσει σήμερα σε ένα συμπόσιο, το οποίο διοργανώνεται από την αμερικανική πρεσβεία της Αγίας Έδρας στην ιταλική πρωτεύουσα και αύριο θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν.

Ο Πομπέο, ένας Ευαγγελιστής Χριστιανός, χαρακτήρισε πρόσφατα τη συμφωνία του Βατικανού με την Κίνα, κίνδυνο για την «ηθική εξουσία» της εκκλησίας δεδομένων των αρνητικών επιδόσεων του Πεκίνου στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισχυρός καρδινάλιος Όσκαρ Μαραντιάγκα δήλωσε ότι η αμερικανική παρέμβαση είναι ανεπιθύμητη και σαφώς συνδέεται με την προεκλογική εκστρατεία.

«Ασχολούνται με την εκλογή του Τραμπ και τα πάντα βασίζονται σε αυτή τη λογική. Με αυτή την έννοια, δεν θεωρώ ότι λειτουργούν προς το συμφέρον των Αμερικανών» δήλωσε ο καρδινάλιος σε συνέντευξή του στη «Ρεπούμπλικα» την παραμονή της επίσκεψης του Πομπέο.

Σύμφωνα με τον Μάσιμο Φατζόλι, έναν καθηγητή Θεολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Βιλανόβα στις ΗΠΑ, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια «να μετατραπεί ένα συγκεκριμένο αίσθημα κατά του Βατικανού και κατά του Φραγκίσκου, το οποίο παρατηρείται περισσότερο τα τελευταία χρόνια, σε ψήφους υπέρ του Τραμπ».

«Η διπλωματία του Βατικανού χρησιμοποιείται για λόγους προπαγάνδας» σημειώνει.

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Pew, περίπου οι μισοί από τους εγγεγραμμένους Καθολικούς ψηφοφόρους αυτοχαρακτηρίζονται Ρεπουμπλικανοί ή τείνουν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό ταυτίζεται ή ρέπει προς τους Δημοκρατικούς.

Μια «αξιοσημείωτη πλειοψηφία λευκών Καθολικών» ψήφισε την τελευταία φορά τον Τραμπ, επισημαίνει ο Φατζόλι, και «το σχέδιο προβλέπει να παραμείνει αυτό το μπλοκ των λευκών Καθολικών ψηφοφόρων σε ορισμένες πολιτείες όπου είναι απολύτως απαραίτητο» προσθέτει.

Σήμερα ο Πομπέο αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και με τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο για να συζητήσουν για τις αμερικανικές προσπάθειες να αποτρέψουν τους Ευρωπαίους συμμάχους από τη χρήση εξοπλισμού της κινεζικής εταιρείας Huawei για την κατασκευή δικτύων 5G.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης