Κλιμακώνεται ο «ακήρυχτος και σιωπηρός πόλεμος» μεταξύ του Ισραήλ και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ με τους συμμάχους τους (Ιράν, Λίβανος, Συρία), με τελευταία εξέλιξη, σε συνέχεια των «άγνωστων» βομβαρδισμών στόχων από το Ισραήλ σε εδάφη τρίτων χωρών, το απειλητικό τελεσίγραφο από την πλευρά του Τελ Αβίβ κατά των εχθρών του, περί «δυναμικής και ολοκληρωτικής».

Όλα αυτά, την ώρα που ο Λίβανος θεωρεί πως η κήρυξη του πολέμου έγινε ήδη, σιωπηρά αλλά με πράξεις, το σαββατοκύριακο που πέρασε, οπότε και το Ισραήλ χτύπησε στόχους στα προάστια της πρωτεύουσάς του, Βηρυττού. Την ίδια ώρα, από χθες Δευτέρα, υπάρχει έντονη κινητικότητα στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία και τον Λίβανο, με μετακίνηση βαριά οπλισμένων στρατιωτικών μονάδων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και χωρίς να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, το Τελ Αβίβ προειδοποίησε σήμερα τη Βηρυττό «για πολύ ισχυρά και σκληρά αντίποινα»  σε περίπτωση που η δεύτερη αποφασίσει να πραγματοποιήσει επίθεση σε ισραηλινές θέσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν ή τη Γαλιλαία. Η προειδοποίηση-απειλή αυτή, ασυνήθιστα παραδόθηκε στον ίδιο τον αρχηγό της Χεσμπολάχ Χασάν Νασράλλα όπως και στον αρχηγό του στρατού του Λιβάνου.

Η προειδοποίηση έρχεται σε συνέχεια πάντως της ισραηλινής επιθετικής ενέργειας, αφού ισραηλινά drones βομβάρδισαν στόχους στα προάστια της Βηρυττού το σαββατοκύριακο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πράξη αυτή χαρακτηρίστηκε από τον Λίβανο ως «κήρυξη πολέμου». «Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη διατήρηση της εδαφικής μας ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Λιβάνου μετά την επίθεση.

Στην ίδια προειδοποίηση, όπως επισημαίνουν πάντα ισραηλινές διπλωματικές πηγές, το Ισραήλ μεταφέρει το μήνυμα στη Χεζμπολάχ πως αν η τελευταία πραγματοποιήσει επιθέσεις στη χώρα από συριακό έδαφος, τότε οι δυνάμεις της θα έχουν την ίδια τύχη με τις ιρανικές δυνάμεις, που εδρεύουν στη Συρία και τους τελευταίους μήνες διαρκώς γίνονται στόχοι ισραηλινών βομβαρδιστικών. 

«Σε περίπτωση επόμενου γύρου εχθροπραξιών, το Ισραήλ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εξαφανίσει το πυραυλικό εργοστάσιο της Χεζμπολάχ και, αναπόφευκτα, να προκαλέσει μαζική ζημιά στον Λίβανο», αναφέρει το μήνυμα χαρακτηριστικά, σύμφωνα πάντα με ισραηλινές πηγές.

Παράλληλα, είναι ξεκάθαρο πως οι ισραηλινές προειδοποιήσεις γίνονται με τις ευλογίες των ΗΠΑ: Η αμερικανίδα πρέσβης στη Βηρυττό, Ελίζαμπεθ Ρίτσαρντ, σε μία έκτακτη συνάντηση που ζήτησε με τον πρόεδρο Αούν, του ανέφερε πως αν επιμείνει στην υποστήριξη της Χεζμπολάχ και των ηγετών της, τότε η Ουάσινγκτον θα προβεί σε «επαναξιολόγηση» της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν στον Λίβανο.

Η στάση του Άσαντ

Από την πλευρά του ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ επιμένει πως δεν γνωρίζει τίποτα για τη δραστηριότητα της Χεζμπολάχ στη χώρα του, και συγκεκριμένα για τη βάση της στην Ακράμπα, στα νότια της Δαμασκού, στην οποία στεγάζονται ιρανικά στρατιωτικά drone, «έτοιμα να επιτεθούν στο Ισραήλ». Ο ίδιος μάλιστα έδωσε μια γενική εντολή να μην επιτρέπονται οι εκτοξεύσεις πυραύλων κατά του Ισραήλ από το συριακό έδαφος…

Ειδικές διπλωματικές πηγές πάντως σχολιάζουν για την εντολή πως αυτή «εσκεμμένα» δεν αναφέρεται σε άλλου τύπου επιθέσεις από το συριακό έδαφος προς το Ισραήλ, όπως εισβολή από χερσαίες δυνάμεις ή επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη…

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης