Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων προκειμένου «τα όπλα να πάψουν να ματώνουν τη Λιβύη» και «να ενθαρρυνθεί η επιστροφή» των προσφύγων στη Συρία.

Στην παραδοσιακή πασχαλινή λειτουργία την οποία ακολούθησε το αναστάσιμο μήνυμά του Urbi et Οrbi (Στην πόλη και στον κόσμο), ο ποντίφικας απηύθυνε εξάλλου έκκληση για «συμφιλίωση» στο Νότιο Σουδάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ας παύσουν τα όπλα να ματώνουν τη Λιβύη, όπου, και πάλι, ανυπεράσπιστοι άνθρωποι πεθαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες και όπου πολλές οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», είπε ο πάπας.

«Καλώ τα εμπλεκόμενα μέρη να επιλέξουν τον διάλογο αντί της καταπίεσης, αποφεύγοντας την πρόκληση νέων τραυμάτων σε μια δεκαετία συγκρούσεων και πολιτικής αστάθειας», είπε.

Ο πάπας, που παρακολουθεί επίσης εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στη Συρία, εξέφρασε λύπη που ο συριακός λαός είναι «θύμα μιας σύγκρουσης που διαρκεί και που κινδυνεύει να μας βρει πολύ παραιτημένους ακόμη και αδιάφορους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι μάλλον η στιγμή να ανανεώσουμε τη δέσμευση για μια ειρηνική επίλυση που θα αποκρίνεται στους δίκαιους πόθους για ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη, που θα αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση και θα ενθαρρύνει την επιστροφή στην ασφάλεια των εκτοπισμένων και εκείνων που κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες, κυρίως στον Λίβανο και στην Ιορδανία», είπε.

Συνεχίζοντας τον γύρο του κόσμου σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις, ο ποντίφικας απηύθυνε έκκληση για άλλη μια φορά στον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ και τον ηγέτη των ανταρτών Ρικ Μάκαρ να δεσμευθούν για τη «συμφιλίωση του Έθνους».

Οι Κιρ και Μάκαρ συναντήθηκαν στο Βατικανό για μια διήμερη πνευματική ανάπαυλα μετά το τέλος της οποίας ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν εντέλει και η κατάπαυση του πυρός θα γίνει σεβαστή», προτού γονατίσει για να φιλήσει τα πόδια των δύο αντιπάλων.

Όμως χθες Σάββατο ο Νοτιοσουδανός πρόεδρος κάλεσε τον ηγέτη των ανταρτών να επιστρέψει «επειγόντως» στη χώρα προκειμένου να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εκτιμώντας πως κάθε καθυστέρηση «θα καταστρέψει» τις ελπίδες για ειρήνη του λαού αυτής της χώρας που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο.

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πάπας χαιρέτισε «τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι πολιτικές και θρησκευτικές αρχές του Νότιου Σουδάν». «Ας ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας, στην οποία όλες οι πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές συνιστώσες θα δεσμευθούν ενεργά για το κοινό καλό και τη συμφιλίωση του Έθνους», είπε.

Εξάλλου, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε τη «θλίψη» του για τις φονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, που βύθισαν στο πένθος την Κυριακή του Πάσχα, λέγοντας ότι βρίσκεται δίπλα «σε όλα τα θύματα αυτής της τόσο σκληρής βίας».

«Πληροφορήθηκα με θλίψη και οδύνη την είδηση για τις σοβαρές επιθέσεις που ακριβώς σήμερα, την ημέρα του Πάσχα, έφεραν πένθος και οδύνη σε πολλές εκκλησίες και σε άλλα σημεία συνάντησης στη Σρι Λάνκα», είπε ο πάπας.

«Θέλω να εκφράσω την εγκάρδια εγγύτητά μου με τη χριστιανική κοινότητα, που επλήγη την ώρα της προσευχής, και σε όλα τα θύματα αυτής της τόσο ωμής βίας», πρόσθεσε ο πάπας Φραγκίσκος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης