Ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να «αγκαλιάσει» τους χωρισμένους καθολικούς και να τους δώσει το δικαίωμα να λαμβάνουν την θεία κοινωνία, έστω και αν έχουν συνάψει δεύτερο γάμο. Μέχρι σήμερα η καθολική Εκκλησία απαγορεύει σε εκείνους που έχουν πάρει διαζύγιο και έχουν συνάψει δεύτερο γάμο να λαμβάνουν την θεία κοινωνία.

Ο Πάπας στην πρώτη ανοιχτή ακρόαση, μετά τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές του, μίλησε μπροστά σε εκατοντάδες πιστούς και σε τουρίστες, στο Βατικανό και υποστήριξε ότι οι χωρισμένοι που έχουν συνάψει δεύτερο γάμο δεν είναι «απόκληροι της κοινωνίας» και θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην θεία κοινωνία. Ο Αργεντίνος ποντίφικας αναφέρθηκε και στα παιδιά των χωρισμένων και είπε ότι αυτά και οι γονείς τους, αξίζουν καλύτερη μεταχείριση ενώ υπαινίχθηκε την κατάργηση της απαγόρευσης που ισχύει για τους χωρισμένους, που ξαναπαντρεύονται να μην έχουν δικαίωμα στην θεία μετάληψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε τους καθολικούς ιερείς να μην κάνουν διακρίσεις και σε βάρος των παιδιών των χωρισμένων ζευγαριών, για τα οποία ανέφερε ότι ήδη φέρουν αρκετό βάρος και είπε ότι «δυστυχώς ο αριθμός αυτών των παιδιών είναι πραγματικά πολύ μεγάλος».

«Οι πάντες ανήκουν στην Εκκλησία, οι άνθρωποι που ξεκινούν μια νέα ένωση μετά την αποτυχία του γάμου τους δεν είναι καθόλου αφορισμένοι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο», δήλωσε ο Πάπας και συμπλήρωσε: «Μια νέα ένωση μετά από διαζύγιο είναι λάθος, αλλά η Εκκλησία θα πρέπει να κρατά ανοιχτές τις πόρτες και να φροντίζει για την ευημερία και την σωτηρία των πιστών».

Πολλοί καθολικοί ελπίζουν ότι στη Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο στο Βατικανό, με αντικείμενο τον γάμο και την οικογένεια, θα αρθεί η σχετική απαγόρευση για τους χωρισμένους που ξαναπαντρεύονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης