Επικαλούμενος το «τεκμήριο της αθωότητας», ο πάπας Φραγκίσκος αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση του καρδιναλίου Φιλίπ Μπαρμπαρέν μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του στο εφετείο, προς μεγάλη απογοήτευση των θυμάτων, για τους οποίους ο Γάλλος καρδινάλιος συμβολίζει τη σιγή που τηρούσε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απέναντι στις περιπτώσεις παιδεραστείας.

Ο Μπαρμπαρέν καταδικάστηκε στις 7 Μαρτιου σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή επειδή δεν κατήγγειλε τη δράση ενός ιερέα της επισκοπής του. Την Δευτέρα πήγε στο Βατικανό για να παραιτηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πρωί της Δευτέρας υπέβαλα την παραίτησή μου στον Άγιο Πατέρα. Επικαλούμενος το τεκμήριο της αθωότητας, δεν θέλησε να την κάνει δεκτή» ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα.

Ο 68χρονος Μπαρμπαρέν θα παραμείνει κατά συνέπεια αρχιεπίσκοπος της Λιόν, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το εφετείο. Διευκρίνισε όμως, κατόπιν προτροπής του ποντίφικα, θα διατηρήσει μεν τον τίτλο του, αλλά θα αφήσει τη διαχείριση της επισκοπής στον γενικό βικάριο.

«Μετά την απόφαση αυτή, μετά από αυτήν την καταδίκη, ακόμη και αν δεν υπήρχε καταδίκη, πιστεύω ότι είναι καλό να γυρίσουμε σελίδα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης