O Πάπας Φραγκίσκος δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον του για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ιδιαίτερα για την πατρίδα του την Αργεντινή. Έχει ήδη δεχθεί αρκετές φορές την πρόεδρο της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες, αλλά και άλλους πολιτικούς ηγέτες, προσπαθώντας πάντως να κρατήσει διακριτικές αποστάσεις, δεδομένου ότι η πατρίδα του βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Τώρα όμως αποφάσισε να προχωρήσει σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσιαστικής σημασίας. Όπως έγινε γνωστό, το Βατικανό θα ανοιξει τα αρχεία που αφορούν στην περίοδο της τελευταίας δικτατορίας στην Αργεντινή, μεταξύ 1976-1983.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι αναμένεται να έρθουν στο φως πτυχές μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

Αρκετοί εκείνα τα χρόνια έσπευδαν στις εκκλησίες προκειμένου να μιλήσουν για τις «εξαφανίσεις» αντιφρονούντων. Δεν ήταν λίγοι οι ιερείς που βοηθούσαν οικογένειες ακόμα και με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής.

Υπάρχει και ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο: Η απόφαση του ποντίφικα θα δώσει την ευκαιρία για την απαραίτητη αυτοκριτική της Καθολικής Εκκλησίας της Αργεντινής για τον ρόλο που διαδραμμάτισε τα σκοτεινά εκείνα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα και ο ίδιος ο Φραγκίσκος κατηγορήθηκε από αρκετούς ότι δεν έκανε αρκετά εκείνη την περίοδο, ιδίως στην περίπτωση της απαγωγής από το καθεστώς δύο Ιησουιτών ιερέων.

Ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να τους βοηθήσει. Οι δύο ιερείς τελικά απελευθερώθηκαν λίγες μέρες αργότερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης