Συνοδευόμενος από πολλούς σωματοφύλακες και κοινοβουλευτικούς του κόμματός του ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010) παρουσιάστηκε την Τρίτη ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου για να καταθέσει, κεκλεισμένων των θυρών, εντός των ορίων μιας έρευνας που χαρακτηρίζεται ιστορική, αλλά διχάζει βαθιά τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διενεργεί έρευνα για τις κατηγορίες πως ο Ουρίμπε, ο οποίος είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της λεγόμενης σκληρής δεξιάς της Κολομβίας, δωροδόκησε και πίεσε μάρτυρες ώστε να πάρουν πίσω τις καταγγελίες τους σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος και η οικογένειά του διατηρούσαν δεσμούς με ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις που έσπειραν τον τρόμο και διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα που μαίνεται για πάνω από πέντε δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα σημαντικό βήμα για τον τερματισμό του πολέμου στην Κολομβία έγινε όταν ο διάδοχος του Ουρίμπε, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), το 2016.

Υποστηρικτές και αντίπαλοι του πρώην προέδρου της χώρας διαδήλωσαν χθες στην Μπογοτά. Κάποιοι από αυτούς αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι επικριτές του Ουρίμπε τονίζουν πως οφείλει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για σωρεία κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 67χρονος ηγέτης του Δημοκρατικού Κέντρου (CD), του κόμματος στο οποίο ανήκει ο νυν πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, είναι αντιμέτωπος με δεκάδες δικαστικές έρευνες, όμως καμιά δεν έχει φθάσει τόσο μακριά όσο αυτή.

Ο Άλβαρο Ουρίμπε έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που προσήλθε να καταθέσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η έρευνα προέκυψε από τις μαρτυρίες πρώην παραστρατιωτικών, που είχαν δώσει συνεντεύξεις στον Ιβάν Σεπέδα, μέλος του Κογκρέσου, ενώ κρατούνταν στη φυλακή. Κατηγόρησαν τον Ουρίμπε πως συνέβαλε καίρια στην ίδρυση μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Ο Ουρίμπε υπέβαλε μήνυση εναντίον του Σεπέδα μετά την αποκάλυψη των κατηγοριών. Όμως η υπόθεση πήρε άλλη τροπή τον Φεβρουάριο του 2018, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του ιδίου.

Ο πρώην πρόεδρος φέρεται να δωροδόκησε και να πίεσε πρώην παραστρατιωτικούς προκειμένου να αλλάξουν στάση, να καταθέσουν πως ο Σεπέδα προσπαθούσε να τον συκοφαντήσει.

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Caracol, ο Ουρίμπε σκόπευε να καταθέσει ότι δεν ήταν ενήμερος πως καταβλήθηκαν δωροδοκίες εξ ονόματός του. Ο Ουρίμπε εξαρχής διακηρύσσει την αθωότητά του και αμφισβητεί την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του θεσμού.

Η διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, σύμφωνα με δικηγόρους του πρώην προέδρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης