Ο Ουκρανός κινηματογραφιστής Όλεγκ Σεντσόφ, που επέστρεψε σήμερα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων με τη Μόσχα, κάλεσε για την απελευθέρωση των «εναπομεινάντων κρατουμένων» στη Ρωσία, κατά την άφιξή του στο Κίεβο έπειτα από κράτηση πέντε χρόνων.

«Ελπίζω πως οι εναπομείναντες κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σύντομα. Ακόμη κι όταν ο τελευταίος κρατούμενος θα έχει απελευθερωθεί, ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει. Η νίκη βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά», είπε ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων στον διάδρομο του κυριότερου αεροδρομίου του Κιέβου, όπου έσφιξε στην αγκαλιά του για ώρα την έφηβη κόρη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με καταγωγή από την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, ο Σεντσόφ συνελήφθη στο σπίτι του έπειτα από διαμαρτυρίες για την προσάρτηση αυτή. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών σε ένα στρατόπεδο στη ρωσική αρκτική περιοχή με την κατηγορία ότι προετοίμαζε «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Μετά τη σημερινή ανταλλαγή, η Ουκρανία ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση περίπου 90 πολιτών της που κρατούνται στη Ρωσία και στην Κριμαία, σύμφωνα με την ουκρανική μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο πολιτικών ελευθεριών.

Σήμερα 35 Ουκρανοί κρατούμενοι έφθασαν από τη Μόσχα στην Ουκρανία, όπου τους υποδέχθηκαν στην πίστα του αεροδρομίου οι συγγενείς τους και ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάναμε το πρώτο βήμα (…) Πρέπει να κάνουμε και όλα τα άλλα για να θέσουμε τέρμα σε αυτόν τον φρικτό πόλεμο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, «Τα συγχαρητήριά μου σε όλους για την απελευθέρωση των ηρώων μας».

Τριάντα πέντε κρατούμενοι έφθασαν επίσης στη Μόσχα, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Ο Όλεγκ Σεντσόφ έμοιαζε να έχει ανακτήσει τις δυνάμεις του μετά την απεργία πείνας που πραγματοποίησε για 145 ημέρες και η οποία έθεσε σε δοκιμασία την υγεία του. Παρ΄όλ΄αυτά ο 43χρονος άνδρας, που φορούσε μαύρο μπλουζάκι, φαινόταν πολύ χλωμός, με τραβηγμένα χαρακτηριστικά και κουρασμένος.

Την απελευθέρωσή του είχαν ζητήσει πολλοί επιφανείς πολιτικοί και καλλιτέχνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης