Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας επέρριψε ευθύνες στη Φινλανδία, τη χώρα που ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, για την αποτυχία διεύρυνσης της Ένωσης με μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ως προεδρεύουσα, η Φινλανδία βίωσε μια «τεράστια αποτυχία» καθώς δεν κατάφερε να προωθήσει τη διεύρυνση με τις δύο χώρες των Βαλκανίων, είπε ο Πέτερ Σιγιάρτο μετά τη συνάντηση που είχε στην Πράγα με τους ομολόγους του της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας. «Είναι η πρώτη προεδρία που αποδείχθηκε ανίκανη να ανοίξει έστω και ένα κεφάλαιο (διαπραγματεύσεων) με οποιαδήποτε υποψήφια χώρα. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί», πρόσθεσε, μιλώντας για ένα «τεράστιο, τεράστιο λάθος». Όπως είπε μάλιστα, για το Μαυροβούνιο δεν απομένει παρά μόνο ένα κεφάλαιο ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ, όμως το Ελσίνκι δεν κατάφερε να το ανοίξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενταξιακή διαδικασία σήμερα περιλαμβάνει 35 κεφάλαια διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλα ώστε να ενταχθεί μια χώρα στην ΕΕ.

Στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, η Γαλλία μπλόκαρε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, την οποία στήριζαν η Γερμανία και οι περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ.

«Πιστεύουμε ότι η αναβολή της διεύρυνσης και η παρεμπόδισή της είναι μια πολιτική που αντιτίθεται στα ευρωπαϊκά συμφέροντα», πρόσθεσε ο Σιγιάρτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η Ουγγαρία έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης. Ο Σιγιάρτο διαβεβαίωσε ότι η διεύρυνση «είναι σε καλά χέρια» με τον Ούγγρο Επίτροπο Όλιβερ Βάρχελι. «Ως χώρα της κεντρικής Ευρώπης που έχει γείτονες, κατανοούμε λίγο καλύτερα από τα άλλα μέλη της ΕΕ πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η διεύρυνση από οικονομική, πολιτική, στρατηγική άποψη», κατέληξε ο Ούγγρος υπουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης