Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αρνήθηκε την Τρίτη ότι είχε χρηματοδοτήσει και οργανώσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πριν από έξι χρόνια στην Τουρκία ο Οσμάν Καβαλά, η δίκη του οποίου με την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης» επικρίνεται από χώρες της Δύσης.

Στο τέλος αυτής της τρίτης ακροαματικής συνεδρίασης που διεξήχθη στο Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Τούρκος επιχειρηματίας, ακτιβιστής και φιλάνθρωπος θα παραμείνει στη φυλακή, με τη δίκη του να αναβάλλεται για τις 24 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter, η ομάδα υποστήριξης «Στηρίζουμε το Γκεζί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καβαλά, γνωστή προσωπικότητα στους κύκλους των διανοουμένων στην Ευρώπη, κατηγορείται μαζί με 15 ακόμη άτομα για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, επειδή υποστήριξε ένα κίνημα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013 γνωστό ως «κίνημα Γκεζί».

Οι 16 κατηγορούμενοι κινδυνεύουν με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στην υπόθεση αυτή, η οποία προκαλεί την ανησυχία των υποστηρικτών των ανθρώπινων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν ένα «κυνήγι μαγισσών» και βεβαιώνουν πως δεν υπάρχει «ούτε σκιά απόδειξης» για να στηριχθεί η κατηγορία.

Η φυλάκιση του Καβαλά τις τελευταίες 700 και πλέον ημέρες, τον έχει αναδείξει σε σύμβολο της καταπίεσης της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, την οποία ακολούθησαν μαζικές διώξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καβαλά που έχει φιλανθρωπική δράση, κατηγορείται για τη χρηματοδότηση των μεγάλων διαδηλώσεων του 2013 κατά του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τότε ήταν πρωθυπουργός.

Στην έναρξη της δίκης του τον Ιούνιο, ο Καβαλά είχε αποκαλέσει τις κατηγορίες σε βάρος του «παράλογους ισχυρισμούς που στερούνται αποδείξεων».

Το κίνημα Γκεζί άρχισε με μια καθιστική διαμαρτυρία οικολόγων ακτιβιστών για την προστασία του ομώνυμου πάρκου, έναν από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Έπειτα από μια ωμή καταστολή, το κίνημα εξελίχθηκε σε ένα μαζικότερο κίνημα κατά του Ερντογάν.

Πάντως, στο κατηγορητήριό του σε 657 σελίδες, ο εισαγγελέας παρουσιάζει το κίνημα Γκεζί ως μια επιχείρηση που καθοδηγείται από το εξωτερικό και έχει στόχο να «γονατίσει την Τουρκία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης