Η Συρία και η Ρωσία βρέθηκαν αντιμέτωπες τη Δευτέρα με νέες πιέσεις προκειμένου να επιδείξουν διαφάνεια σε σχέση με τη φερόμενη χρήση τοξικών όπλων, επ΄ευκαιρία της συνεδρίασης του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων (ΟΑΧΟ) στη Χάγη, στην Ολλανδία.

Οι συριακές αρχές πάντα παραλείπουν να δηλώσουν το απόθεμά τους των χημικών όπλων και να δεχτούν ερευνητές αυτού του διεθνούς οργανισμού στο έδαφός τους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ Φερνάντο Αρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δηλητηρίαση με τη βοήθεια νευροπαραλυτικού παράγοντα του αντιπολιτευόμενου και φυλακισμένου σήμερα Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία, συνεχίζει επίσης να συνιστά “σοβαρή απειλή” στις προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξάλειψη των χημικών όπλων, πρόσθεσε ο Αρίας.

Η Συρία αρνείται τη χρήση χημικών όπλων και δηλώνει ότι έθεσε όλα τα αποθέματά της υπό διεθνή επίβλεψη στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2013, όταν προσχώρησε στον ΟΑΧΟ, μετά τη φερόμενη επίθεση με σαρίν, έναν νευροτοξικό παράγοντα, που προκάλεσε τον θάνατο 1.400 ανθρώπων στα προάστια της Δαμασκού, της πρωτεύουσας.

Ωστόσο τα κράτη μέλη του ΟΑΧΟ ψήφισαν τον Απρίλιο την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Συρίας, έπειτα από έρευνα που την εμπλέκει σε νέες επιθέσεις με τοξικό αέριο. Τα δικαιώματά της θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι αυτές οι χώρες να αποφασίσουν ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού δήλωσε πλήρως όλα τα χημικά της όπλα και τις εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Μέχρι σήμερα, η Συρία δεν έχει εφαρμόσει κανένα από αυτά τα μέτρα”, δήλωσε ο Αρίας προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις της Δαμασκού “δεν μπορούν πάντα να θεωρούνται ακριβείς και πλήρεις”.

Ο γενικός διευθυντής είπε ότι οργανώνει μια συνάντηση με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών για να συζητήσουν για την κατάσταση.

Η Ρωσία κατηγορήθηκε επίσης τη Δευτέρα καθώς δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις που διατύπωσαν οι δυτικές χώρες για τη δηλητηρίαση το 2020 του Ναβάλνι, την οποία αποδίδουν στη Ρωσία, που αρνείται την εμπλοκή της στο περιστατικό.

 

«Σοβαρή απειλή»

“Η χρήση χημικών όπλων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνιστά επίσης σοβαρή απειλή για τη σύμβαση”, δήλωσε ο Αρίας.

“Καλούμε ξανά τη Ρωσία και το καθεστώς (του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους”, δήλωσε η Μπόνι Τζένκινς, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για τον αφοπλισμό.

Η Βρετανίδα υπουργός Άμυνας ‘Αναμπελ Γκόλντι είπε ότι η Ρωσία πρέπει όχι μόνο να απαντήσει σε ερωτήσεις για τον Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και για τη δηλητηρίαση με Νόβιτσοκ του πρώην πράκτορα της KGB Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία το 2018.

“Δεν υπάρχει καμιά εύλογη εξήγηση γι αυτές τις δηλητηριάσεις εκτός από την εμπλοκή και την ευθύνη της Ρωσίας”, είπε η Γκόλντι.

Η Μόσχα αρνείται οποιασδήποτε εμπλοκή στα δύο αυτά περιστατικά.

Ο πρέσβης της Συρίας απέρριψε την “πολιτικοποιημενη” απόφαση να ανασταλούν τα δικαιώματα της χώρας του στον ΟΑΧΟ.

Ο πρέσβης της Ρωσίας Αλεξάντρ Σούλγκιν δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι “εντελώς αβάσιμοι” και “μέγα σκάνδαλο”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης