Παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών χωρών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δηλώνει αποφασισμένος να μη σταματήσει την πώληση στη Ρωσία των πολεμικών σκαφών τύπου Μιστράλ.

Από το γραφείο του προέδρου της Γαλλικής δημοκρατίας, δεν έγινε οποιοδήποτε σχόλιο στις ερωτήσεις για τις αντιδράσεις πουυπάρχουν από τους συμμάχους της Γαλλίας για την πώληση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει και άρθρο της “Wall Street Journal” καθώς η στάση των συμμάχων για τη διαμάχη Ουκρανίας- ρωσόφωνων αυτονομιστών εντείνεται και με καθαρή την δυτική υποστήριξη στο Κίεβο, η Γαλλία «στέλνει ανάμεικτα σήματα αν θα τηρήσει τελικά το συμβόλαιαο ύψους €1,2 δισεκατομμυρίων, που έχει υπογράψει από το 2011 για να ανεφοδιάσει το Κρεμλίνο με δύο πολεμικά σκάφη τύπου “Mistral” το ένα αυτό το Φθινόπωρο και το δεύτερο ως το τέλος του 2015».

Eκατοντάδες Ρώσοι ναυτικοί, έχουν αρχίσει την εκπαίδευση για τον χειρισμό του πολεμικού αυτού σκάφους, στο γαλλικό λιμάνι Saint-Nazaire.

Γαλλικές κυβερνητικέ ςπηγές πάντως, άφηναν να διαρρεύσει πως η κυβέρνηση θα περιμένει ως το τέλος Οκτωβρίου για ν πάρει την τελική απόφασή της για την παράδοση του πρώτου σκάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο με δηλώσεις του την Δευτέρα ο πρόεδρος Ολάντ άφησε ελάχιστα περιθώρια να μην πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή.

«Η παράδοση του σκάφους, προωθείται σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο», είπε ο Ολάντ. «Οι ρώσοι έχουν ήδη καταβάλει το τίμημα και η Γαλλία δεν επιθυμεί να πληρώσει αποζημιώσεις στο Κρεμλίνο».

Η κατασκευή του δεύτερου σκάφους, με την ονομασία «Sevastopol» (Σεβαστούπολη είναι η έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας) συνεχίζεται κανονικά ανέφεραν πηγές της κατασκευάστριας εταιρίας.

Αλλά, «η παράδοση του Sevastopol, θα εξαρτηθεί από τη στάση των Ρώσων», είπε ο Ολάντ.

«Αν θα υπάρξουν αντίποινα… αυτό αφορά σε μελλοντικές παραδόσεις υλικού», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως τα σκάφη τύπου «Μιστράλ» αποτελούν ζωτικής σημασίας εξοπλισμό για την άμυνα του ΝΑΤΟ και χρησιμοποιούν εξαιρετικά ευαίσθητα συστήματα επικοινωνίας για τον συντονισμό επιχειρήσεων με άλλα σκάφη του ΝΑΤΟ. Είναι σε θέση να παίξει ρόλο ναυαρχίδας και να κατευθύνει πυραυλικές επιθέσεις προς τις ακτές.

Όταν τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εισβάλεις την Γεωργία το 2008, δεν είχαν κατορθώσει να κυριαρχήσουν στις ακτογραμμές της άλλοτε σοβιετικής δημοκρατίας, και εκεί το αποτέλεσμα των μαχών είχε φτάσει σε αδιέξοδο.

«Αν είχε στη διάθεσή του ένα «Μιστράλ ο τότε ρώσος ναύαρχος θα είχε καταλάβει την γεωργιανή ακτογραμμή σε λιγότερο από 40 λεπτά», δήλωσε ειδικός στην “WSJ”.

Πηγή: Wall Street Journal
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης