Ο ΟΗΕ χαιρέτισε το άνοιγμα από τις ισραηλινές αρχές του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από εννέα ημέρες συγκρούσεων και ζήτησε το άνοιγμα και του περάσματος Ερέζ.

«Χαιρετίζουμε το άνοιγμα από τις ισραηλινές αρχές του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ» δήλωσε ο Γενς Λάρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Γενεύη. «Είναι σημαντικό να ανοίξει και το πέρασμα Ερέζ για την είσοδο και έξοδο του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια είναι μεγάλες στη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Από τις 10 Μαΐου, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, ανάμεσά τους 61 παιδιά, από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Στην ισραηλινή πλευρά, οι ρουκέτες της Χαμάς έχουν σκοτώσει 10 ανθρώπους στο ισραηλινό έδαφος, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Η κρίση απειλεί να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 47.000 τους εκτοπισμένους από τη σύρραξη Παλαιστίνιους, ενώ περί τα 130 κτήρια στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν καταστραφεί.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα συνομιλήσουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας στο πλαίσιο προσπάθειας μεσολάβησης στην κρίση με στόχο ταχεία κατάπαυση του πυρός και την αποφυγή εξάπλωσης της σύρραξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αίγυπτος, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ και συνορεύει με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας επιδιώκει την αναβίωση του ιστορικού περιφερειακού του ρόλου προσφερόμενη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον κρατά χαμηλό προφίλ στις διεθνείς προσπάθειες μεσολάβησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης