Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα την παράταση της αποστολής των παρατηρητών στη Συρία για 30 ημέρες, διατηρώντας ζωντανό ένα βασικό στοιχείο του ειρηνευτικού σχεδίου του κοινού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα αυτή.

Το 15μελές Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα που κατέθεσε η Βρετανία, παρατείνοντας την εντολή των παρατηρητών η οποία έληγε τα μεσάνυχτα. Η Ρωσία, που μαζί με την Κίνα είχαν θέσει βέτο σε άλλη πρόταση, την Πέμπτη, θεωρώντας ότι θα άνοιγε την πόρτα για την επιβολή κυρώσεων στη συριακή κυβέρνηση, ήρε τις αντιρρήσεις της για το νέο ψήφισμα στο οποίο ζητείται τόσο από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όσο και από τους αντάρτες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να σταματήσει η βία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι το Συμβούλιο θα εξετάσει την ενδεχόμενη νέα παράταση της εντολής των παρατηρητών «εφόσον ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει και το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώσει» ότι έχει σταματήσει η χρήση βαρέων όπλων και έχει περιοριστεί το επίπεδο της βίας και από τις δύο πλευρές.

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Λονδίνο χαρακτήρισαν το νέο ψήφισμα ως την τελευταία ευκαιρία για τους παρατηρητές.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης