Ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ κάλεσε την Τρίτη τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να απαγορεύσουν τις εξώσεις για όσο διάστημα συνεχίζεται η πανδημία της Covid-19, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που μένουν στον δρόμο, εν μέσω της κρίσης.

«Το να χάνεις το σπίτι του κατά τη διάρκεια αυτής πανδημίας μπορεί να σημαίνει ότι θα χάσεις τη ζωή σου», υπογράμμισε ο Μπαλακρίσναν Ρατζαγκόπαλ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση. «Παρατηρούμε σήμερα ότι αυξάνονται οι εξώσεις και οι κατεδαφίσεις σπιτιών», πρόσθεσε ο ανεξάρτητος ειδικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δικαίωμα στη στέγαση είναι βασικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε.

Ο Ρατζαγκόπαλ αναφέρθηκε στην Κένυα, όπου περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους μέσα σε μία ημέρα τον Μάιο και τη Βραζιλία, όπου 2.000 οικογένειες έχασαν το σπίτι τους εν μέσω της πανδημίας.

Οι προσωρινές απαγορεύσεις εξώσεων που είχαν ανακοινωθεί σε διάφορες χώρες έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν σύντομα «και αυτό προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το τσουνάμι εξώσεων που θα ακολουθήσει», σημείωσε. «Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να επιτρέψουν να καταστούν άστεγοι οι άνθρωποι επειδή έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο ή το στεγαστικό τους δάνειο», επέμεινε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Άσπεν, περισσότερα από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους εντός των επόμενων μηνών. «Οι καταναγκαστικές εξώσεις συνιστούν σκανδαλώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπενθύμισε ο Ρατζαγκόπαλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης