Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ απαιτεί τη διεξαγωγή «εις βάθος, διαφανούς, ανεξάρτητης και αντικειμενικής» έρευνας από τις ρωσικές αρχές για ένα «πολύ σοβαρό έγκλημα» το οποίο διαπράχθηκε κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, που βγήκε χθες από το κώμα έπειτα από τον δηλητηριασμό του στη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ δηλώνει ότι «η άρνηση της ανάγκης για εις βάθος, διαφανούς, ανεξάρτητης και αντικειμενικής» έρευνας για τη δολοφονική αυτή απόπειρα δεν αποτελεί την «προσήκουσα απάντηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ύπατη Αρμοστής σημειώνει ότι οι νευροτοξικοί παράγοντες και τα ραδιενεργά ισότοπα, όπως το Novichok, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς χρησιμοποιήθηκε για τον δηλητηριασμό του Αλεξέι Ναβάλνι, και το Πολώνιο-210 είναι ουσίες εξαιρετικά δύσκολο να τις προμηθευτεί κανείς. «Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα…Για ποιον λόγο χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους ουσίες; Ποιοι τις χρησιμοποιούν; Πώς έφτασαν στην κατοχή τους;».

Όταν ερωτήθηκε για την ταυτότητα των δραστών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε ότι «δεν είναι σε θέση να διατυπώσει ευθείες κατηγορίες».

«Ο αριθμός των περιστατικών δηλητηριασμού ή άλλες μορφές στοχευμένων δολοφονικών επιθέσεων κατά νυν ή πρώην Ρώσων πολιτών, είτε εντός της ίδιας της Ρωσίας ή σε ξένο έδαφος, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι εξαιρετικά τρομακτικός», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μισέλ Μπατσελέτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ότι δεν έχουν εφαρμοστεί οι προσήκουσες νομικές διαδικασίες στα προηγούμενα περιστατικά έχει ως αποτέλεσμα «τη σχεδόν απόλυτη ατιμωρησία», σχολίασε ο εκπρόσωπός της.

Η γερμανική κυβέρνηση και οι άλλες δυτικές χώρες στρέφουν τις κατηγορίες τους προς τις ρωσικές αρχές.

Το Novitchok αποτελεί νευροτοξικό παράγοντα ο οποίος παρασκευάστηκε και παρήχθη στην Σοβιετική Ένωση για στρατιωτικούς σκοπούς. Πρόσβαση προς την ουσία αυτή εκτιμάται ότι έχουν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ανάμεσά τους οι FSB και GRU.

Οι ρωσικές αρχές αρνούνται «κάθε ανάμειξη» και καταγγέλλουν «παράλογες» απόπειρες για να κατηγορηθεί η Ρωσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης