Ο νέος IRA δεν είναι και τόσο καινούργιος. Οργανώθηκε γύρω στο 2012 και έχει τις ρίζες του σε αντιφρονούντες που απέρριψαν την κεντρική απόφαση του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού να λειτουργήσει πολιτικά και ως μέρος της λύσης του Ιρλανδικού ζητήματος κι όχι να συνεχίσει να είναι μέρος του προβλήματος.

Παρά το όνομά του, ο νέος IRA είναι δεσμευμένος με το παρελθόν. Η ομάδα έχει τις ρίζες της σε ρεπουμπλικανικές οργανώσεις που διασκορπίστηκαν αντιτιθέμενες στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία της δεκαετίας του 1990.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναγνώριση της ευθύνης του νέου ΙΡΑ για τη δολοφονία της 29χρονης δημοσιογράφου Lyra McKee δεν ήταν έκπληξη για την εθνικιστική κοινότητα του Londonderry, αν και οι προφάσεις-δικαιολογίες που εκφράστηκαν εξόργισαν πολλούς.

Ο νέος IRA κατηγόρησε την αστυνομία ότι προκάλεσε αναταραχές που προηγήθηκαν της επίθεσης με πυροβόλα όπλα, κατά τη διάρκεια της οποίας βρήκε τον θάνατο η McKee. Ο νέος ΙΡΑ είπε χαρακτηριστικά πως κάθε δημοσιογράφος «στέκεται δίπλα σε εχθρικές δυνάμεις».

Επίσης, ασκήθηκε πίεση στον νέο ΙΡΑ να ζητήσει συγγνώμη από την ακροαριστερή ομάδα Saoradh (που σημαίνει «απελευθέρωση»), η οποία ενεργεί (και αυτή) ως εκφραστής του IRA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικίνδυνο κατάλοιπο των πιο σκοτεινών ημερών

Ο νέος IRA που εδρεύει στο Μπελφάστ – με μέλη σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία – θεωρείται πλέον ως η πλέον επικίνδυνη φράξια αντιφρονούντων.

Τα οχυρά του ομίλου βρίσκονται στα δυτικά τμήματα της επαρχίας, όπως το Derry, το Strabane και το Country Tyrone.

Οι βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας και η αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία δηλώνουν ότι τα μέλη του μπορεί να απαριθμούν μερικές εκατοντάδες, αλλά οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες.

Η δολοφονία της McKee προκάλεσε κύμα θλίψης στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας

Θεωρείται ότι η ομάδα περιλαμβάνει μέλη αρκετά έμπειρα για να συμμετάσχουν στον Προσωρινό IRA κατά τη διάρκεια των ταραχών, καθώς και άπειρα νεότερα μέλη που γεννήθηκαν μετά τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Μετά τον θάνατο της McKee η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας αναφέρθηκε σε «νέα γενιά τρομοκρατών που προέρχεται από τις παλιές τάξεις».

Γιατί εμφανίστηκε ο νέος IRA;

Η αναφορά στον «Νέο IRA» έγινε αρχικά από τα μέσα ενημέρωσης μετά την εμφάνιση της ομάδας το 2012 – από τη συγχώνευση των «πραγματικών του IRA» και μικρότερων ομάδων που απέρριψαν τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998. Η ομάδα πιστεύεται ότι αναφέρεται στον εαυτό της απλώς ως τον Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Στρατό (ΙRA).

Ήταν ο πραγματικός IRA – χωρίς αμφιβολία η ανώτατη μητρική οντότητα του νέου IRA – που πραγματοποίησε τις βομβιστικές ενέργειες του Omagh τον Αύγουστο του 1998, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 29 άνθρωποι.

Ένας άλλος παράγοντας που συνεισέφερε στην εμφάνιση του Νέου IRA ήταν η οργάνωση εθελοντών της Ρεπουμπλικανικής Δράσης που είχε ως στόχο τον αγώνα εναντίον των ναρκωτικών. Η ομάδα, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας, ήταν κατά κύριο λόγο αφοσιωμένη στον εκφοβισμό με χρήση όπλων των εμπόρων ναρκωτικών. Ωστόσο, διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με τον παλαιό Προσωρινό IRA.

Η Ιρλανδική ρεπουμπλικανική ομάδα συνδεδεμένη με τον Νέο IRA που απαγορεύθηκε από τα κοινωνικά δίκτυα

Η ομάδα αριστερών αντιφρονούντων, η Saoradh, θεωρείται πολιτική πτέρυγα του Νέου IRA, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Lyra McKee στη Βόρεια Ιρλανδία την περασμένη εβδομάδα.

Το Facebook και το Twitter ανέστειλαν τους λογαριασμούς της Saoradh την ίδια ημέρα που έγινε η κηδεία της McKee στο Μπελφάστ.

Η Saoradh, η ιρλανδική λέξη για απελευθέρωση, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μετά τον φόνο της McKee την Πέμπτη 18 Απριλίου, καθώς όλα συνέβησαν κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη της αστυνομίας στο Londonderry, η οποία ήταν παρούσα με ισχυρές δυνάμεις.

Πληροφορίες από DW

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης