Το γεγονός ότι ο 15χρονος Παλαιστίνιος ήταν άοπλος και βρισκόταν μακριά από το συρματόπλεγμα στα σύνορα της Γάζας δεν απέτρεψε τους Ισραηλινούς στρατιώτες-ελεύθερους σκοπευτές να τον πυροβολήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την τραγική στιγμή (που έχει βιντεοσκοπηθεί) χαρακτήρισε ο πατέρας του νεαρού θύματος «εκτέλεση εν ψυχρώ».

Ο Mohammed Ayoub πυροβολήθηκε από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια των συνεχιζόμενων για τέταρτη εβδομάδα διαδηλώσεων κοντά στα αυστηρά φρουρούμενα σύνορα της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.

Τον 15χρονο Αγιούμπ έπληξε εκρηκτική σφαίρα στο κεφάλι και, όπως δήλωσε ο κάμεραμαν που γύρισε το βίντεο, Abdul Hakim Abu Riyash στο RT, «ο νεαρός ήταν άοπλος, και βρισκόταν μακριά 200-300 μέτρα από το συρματόπλεγμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποκαλούμενες διαδηλώσεις για τη «Μακρά Επιστροφή» αφορούν στο πάγιο αίτημα της επιστροφής των προσφύγων που είχαν εξαναγκασθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Παλαιστίνη, μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Εκτός από τους νεκρούς διαδηλωτές ο αριθμός των οποίων πλησιάζει τους 40, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι τραυματίες από τα ισραηλινά πυρά είναι χιλιάδες.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως «έχει δικαίωμα να πυροβολεί όποιον πλησιάζει επικίνδυνα τη μεθοριακή γραμμή».

Μπορεί ο φόνος του Μοχάμεντ να προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, αλλά δεν είναι ο μόνος νεαρός διαδηλωτής που γίνεται στόχος από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, χωρίς κάποιος να έχει παραπεμφθεί για «άσκοπη χρήση ένοπλης βίας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωσή της καταδίκασε την πράξη και απαίτησε από το Ισραήλ «να ερευνήσει το περιστατικό».

Τον αποτροπιασμό του για το γεγονός εξέφρασε και ο ειδικός Συντονιστής του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή Nickolay Mladenov, ο οποίος αναρωτήθηκε στο Twitter: «Πώς ο φόνος ενός παιδιού στη Γάζα σήμερα βοηθάει στην ειρήνη;».

Απορία στον αραβικό κόσμο, αλλά και στους διεθνείς παρατηρητές, έχει δημιουργήσει τόσο η άποψη που εξέφρασε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdul-Aziz Al Saud στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου την περασμένη εβδομάδα στο Νταχράν, όσο και η αποσιώπηση για τα γεγονότα στη Γάζα.

Και όμως, έως τότε οι νεκροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές ξεπερνούσαν τους 32 και οι τραυματίες τους 1.600.

Ο βασιλιάς Σαλμάν αναφέρθηκε μόνο σε χρηματοδότηση με $150 εκατομμύρια για τα ισλαμικά ιερά στην Ιερουσαλήμ και για $50 εκατομμύρια προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, για να αντικαταστήσει τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας.

Το ανακοινωθέν του Αραβικού συνδέσμου καταδικάζει την «παράνομη» αμερικανική απόφαση να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ [Al-Quds] ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, επειδή «η ανατολική Al-Quds παραμένει πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης».

Πόσους πολιτικούς αγοράζουν με $6,3 δολάρια;



Ο Grant Smith, συγγραφέας του βιβλίου «Το Μεγάλο Ισραήλ – Πώς το ισραηλινό λόμπι κινεί τις ΗΠΑ», αποκαλύπτει πως το ισραηλινό λόμπι θα διαθέσει περί τα $6.3 δισεκατομμύρια έως το 2020, διαθέτοντας 17.000 υπαλλήλους και 414.000 εθελοντές στις ΗΠΑ!

Σκοπός του ισραηλινού λόμπι είναι να επηρεάζει ευνοϊκά τους Αμερικανούς πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους στο να εξυπηρετούν τους αντικειμενικούς στόχους της ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής.

Στο βιβλίο του ο Σμιθ αναφέρει επίσης τους προεδρικούς υποψηφίους και από τα δύο κύρια αμερικανικά κόμματα που είχαν εκφρασθεί υπέρ της μετακόμισης της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ:

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης