Επίσημη επίσκεψη στο Μπαχρέιν θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, την υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, τον υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης για ανάπτυξη του πλέγματος διμερών σχέσεων με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την επίσκεψη, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά του Μπαχρέιν Hamad bin Isa Khalifa, με τον οποίο θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες, επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφούν επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης Οικονομικής και Τεχνικής Συνεργασίας και Συμφωνία για την κατάργηση θεωρήσεων, για κατόχους διπλωματικών, ειδικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων.

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με το Μπαχρέιν ιδιαίτερα σημαντική, αφού αναβαθμίζει την πολυμερή προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική, καθότι, μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασιάδης θα συζητήσει για τη στήριξη της χώρας από το Μπαχρέιν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, καθώς και για την υποστήριξη στην πρωτοβουλία του Προέδρου για την Κλιματική Αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη αντιμετωπίζεται και ως ευκαιρία για αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση, από τον Πρόεδρο, στις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι ο νησιωτικός χαρακτήρας, το πληθυσμιακό μέγεθος, καθώς και η στρατηγική γεωγραφική θέση των δύο κρατών δημιουργούν προϋποθέσεις για ευρύτερη ανταλλαγή εμπειριών και συνεργασίας σε σημαντικό αριθμό τομέων.

Κατά την εκεί παραμονή του ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης του Μπαχρέιν με αρμοδιότητες στον τομέα των επενδύσεων, ενώ στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη, οι υπουργοί που θα τον συνοδεύουν θα έχουν διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης