Αρνήθηκε την ενοχή του ο μακελάρης της Νορβηγίας Αντερς Μπρέιβικ, λέγοντας πως είναι «στρατιωτικός διοικητής» και κατά συνέπεια δεν μπορεί να δικαστεί από ποινικό δικαστήριο.

«Δεν αναγνωρίζω τα νορβηγικά δικαστήρια. Έχετε λάβει εντολή από τα πολιτικά κόμματα, τα οποία υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα», δήλωσε ο Μπρέιβικ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, κατά την είσοδό του στη δικαστική αίθουσα, ύψωσε τη δεξιά του γροθιά προς το ακροατήριο που αποτελούν, οικογένειας των θυμάτων, επιζήσαντες και δημοσιογράφοι και χαιρέτησε ναζιστικά.

Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας διάβασε τα ονόματα των θυμάτων, περιγράφοντας λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε το καθένα από αυτά. Ο Μπράιβικ, έδειχνε να αδιαφορεί, κοιτώντας κάτι χαρτιά που είχε μπροστά του.

Ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής παραδέχτηκε τις πράξεις του, αλλά δήλωσε αθώος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παραδέχομαι τα γεγονότα, αλλά δεν παραδέχομαι την ενοχή μου», τόνισε όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Ελιζαμπέτ Αρντζέν. 

Η μεγάλη δίκη για τη δολοφονία 77 ατόμων στο Όσλο και το νησί Ουτόγια, άρχισε σήμερα, σχεδόν εννέα μήνες μετά το μακελειό που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Η περιοχή γύρω από το δικαστήριο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία και όλοι όσοι θα εισέλθουν στην αίθουσα–δημοσιογράφοι, συνεργεία, επιζήσαντες και κοινό–περνούν από αυστηρό έλεγχο.

Αστυνομικά σκυλιά έλεγξαν χθες Κυριακή το κτίριο, το οποίο φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης απαγορεύτηκαν οι πτήσεις μικρών αεροσκαφών πάνω από τη νορβηγική πρωτεύουσα.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει δέκα εβδομάδες και η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται εντός του Ιουλίου.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

Διαβάστε επίσης:
Αρχίζει η δίκη για τις 77 δολοφονίες στη Νορβηγία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης