Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν μετανιώνει για την επιστολή του για το μεταναστευτικό προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που προκάλεσε την οργή του Παρισιού και επιμένει ότι γράφτηκε «σε πνεύμα σύμπραξης και συνεργασίας».

Σε ερώτηση αν μετανιώνει για την επιστολή, με την οποία ζητεί από τους Γάλλους να δέχονται πίσω τους μετανάστες που διασχίζουν παρανόμως τη Μάγχη, έπειτα και από το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο, εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον απάντησε: «Οχι, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εκείνος και ο πρόεδρος Μακρόν αναγνώρισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης». Κατά τον εκπρόσωπο, η επιστολή, που αναρτήθηκε στο Twitter, έχει σκοπό «να εμβαθύνει την υπάρχουσα συνεργασία μας» στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την δημοσίευση της επιστολής, το Παρίσι αποφάσισε να ακυρώσει την συμμετοχή της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Παρίσι με την συμμετοχή υπουργών ευρωπαϊκών χωρών για το μεταναστευτικό.

Το Λονδίνο κάλεσε το Παρίσι να ανακαλέσει την απόφαση αυτή.

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έκπληκτος για τις «μη σοβαρές» μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Μπόρις Τζόνσον, όταν ερωτήθηκε για την επιστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν επικοινωνούμε μεταξύ ηγετών για τέτοια θέματα με tweets και με επιστολές που δίνουμε στην δημοσιότητα, δεν είμαστε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Ας σοβαρευτούμε….», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Ρώμη μετά την υπογραφή συνθήκης με την Ιταλία.

Οι διελεύσεις της Μάγχης από μετανάστες που ονειρεύονται μία ζωή στην Βρετανία αποτελούν διαρκές θέμα έντασης ανάμεσα στο Παρίσι και το Λονδίνο. Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ανεπαρκείς τις προσπάθειες της Γαλλίας για να εμποδιστούν οι αναχωρήσεις από τις γαλλικές προς τις βρετανικές ακτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης