Ο Μπόρις Τζόνσον, ο επικρατέστερος υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει εάν θα διατηρήσει στο πόστο του τον πρέσβη της χώρας στην Ουάσινγκτον, εν μέσω των προσβλητικών επιθέσεων και πυρών που δέχεται ο Βρετανός πρέσβης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έδωσε την πλήρη στήριξή της στον Βρετανό πρέσβη στις ΗΠΑ Κιμ Ντάροκ, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο του μεγιστάνα αφού περιέγραψε την κυβέρνησή του «δυσλειτουργική» και τον ίδιο τον ένοικο του Λευκού Οίκου «ανασφαλή» και «απρόβλεπτο», σε διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν σε βρετανική εφημερίδα την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, αφού δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ «δεν θα έχουν πλέον καμιά επαφή» με τον πρεσβευτή, συνέχισε τις επιθέσεις εναντίον του Ντάροκ, αποκαλώντας τον σήμερα έναν «πολύ ηλίθιο τύπο».

Ερωτηθείς αν θα κρατήσει τον Ντάροκ στο πόστο του πρέσβη αν γίνει πρωθυπουργός, ο Τζόνσον απάντησε: «Δεν πρόκειται να είμαι τόσο απρεπής για να σκεφτώ ότι θα είμαι σε θέση (να το κάνω)».

Συνεχίζοντας είπε ότι ο Τραμπ σύρθηκε σε μια βρετανική πολιτική διένεξη. «Δεν νομίζω ότι ήταν απαραίτητα το σωστό για αυτόν να πράξει», ανέφερε σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αλλά ας μη γελιόμαστε, η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι εξαιρετικής σημασίας».

«Έχω πολύ καλή σχέση με τον Λευκό Οίκο. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στενή φιλία, στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Νωρίτερα, ο αντίπαλος του Τζόνσον για τη διαδοχή της Μέι, Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ απάντησε στις επιθέσεις Τραμπ ενάντια στον Ντάροκ, χαρακτηρίζοντας «ασεβή» τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, δηλώνοντας ρητά ότι αν εκλεγεί ο ίδιος πρωθυπουργός, θα διατηρήσει στο πόστο του πρέσβη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης