Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υποστήριξε σήμερα ότι η θεσμική κρίση στις ΗΠΑ προκλήθηκε από την «έλλειψη εμπιστοσύνης» των Αμερικανών στις εκλογές, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς περί «νοθείας» του συμμάχου του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι επιστολικές ψήφοι πολλαπλασιάστηκαν λόγω της πανδημίας, υπάρχουν άνθρωποι που ψήφισαν τρεις, τέσσερις φορές. Έγινε πανηγύρι εκεί πέρα, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί», είπε ο ακροδεξιός ηγέτης, σε συνομιλία που είχε με υποστηρικτές του, έξω από το προεδρικό μέγαρο Αλβοράντα, στη Βραζίλια. «Η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν αυτή που προκάλεσε όλα τα προβλήματα που παρακολουθούμε εκεί», συνόψισε, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα τις ταραχές στο Καπιτώλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Μπολσονάρου είχε αρνηθεί να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην Ουάσινγκτον. «Τα παρακολούθησα όλα. Ξέρετε ότι συνδέομαι με τον Τραμπ, επομένως γνωρίζετε την απάντησή μου. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για νοθεία», είπε.

Σήμερα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος εκτίμησε ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει «χειρότερα προβλήματα» από τις ΗΠΑ αν συνεχίσει να χρησιμοποιεί το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις προεδρικές εκλογές του 2022. «Η απάτη υπάρχει», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας ότι, όπως πιστεύει, θα είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο το 2018 αν δεν είχαν γίνει παρατυπίες, για τις οποίες ωστόσο δεν παρουσίασε ποτέ καμία απόδειξη.

Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι ο Μπολσονάρου θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Αμερικανού ομολόγου του και θα αμφισβητήσει μέχρι τέλους τη νομιμότητα των εκλογών, εάν δεν καταφέρει να επανεκλεγεί το 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης