Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι – Μουν σχολιάζει θετικά, στην τελευταία έκθεση της UNMIK, τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, αλλά εκφράζει τη λύπη του για τη νωθρότητα των αρμόδιων θεσμών του Κοσόβου σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου από μέλη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου.

Η έκθεση, που αφορά την περίοδο από 16 Απριλίου έως και 15 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Αυγούστου, στην οποία και θα παραστεί ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης περιόδου, οι θεσμοί πραγματοποίησαν αργή πρόοδο αναφορικά με την ίδρυση του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου από τον Απελευθερωτικό Στρατό Κοσόβου (γνωστό ως UCK), κι αυτό δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, σημειώνει στην έκθεσή του ο Μπαν Κι-Μουν.

Χαιρετίζει δε, τις συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και ιδιαίτερα τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και είχαν ως επίκεντρο την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών, τη συγκρότηση της Ένωσης των σερβικών δήμων και τα ζητήματα των τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτηρίζει, επίσης, γενικά σταθερή την κατάσταση ασφαλείας στο Κόσοβο, την υπό εξέταση περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης