Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι πρόκειται να συναντηθεί με Ιρανούς αξιωματούχους εν όψει της συνόδου κορυφής της G7, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στο Μπιαρίτς, και θα καταθέσει προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.

«Τις επόμενες ώρες πριν από την G7, θα συναντηθώ με τους Ιρανούς για να προτείνουμε πράγματα», είπε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον Μακρόν και τον Γάλλο ομόλογό του, τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο Παρίσι την Παρασκευή.

Η Γαλλία επιδίωξε αυτό το καλοκαίρι να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο καθώς οι σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη βελτίωσης.

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ έχει ξεκινήσει μια διεθνή διπλωματική περιοδεία από την περασμένη εβδομάδα, όταν επισκέφθηκε το Κουβέιτ και συνέχισε κατόπιν στη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Μετά τη Γαλλία, θα επισκεφθεί και την Κίνα, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης