Στα όρια βρίσκονται οι ισορροπίες στη Βενεζουέλα, καθώς σήμερα λήγει το τελεσίγραφο που έχουν δώσει στον Νικολάς Μαδούρο έξι ευρωπαϊκές χώρες ώστε να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές. Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας επανέλαβε την αντιπρότασή του για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, καλώντας εκ νέου σε διάλογο.

Ειδικότερα, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Βρετανία είχαν δώσει προθεσμία οκτώ ημερών προς τον Μαδούρο καλώντας τον να προκηρύξει προεδρικές εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Καράκας σε δύο διαφορετικές κινητοποιήσεις. Μία για τον εορτασμό των είκοσι ετών από την επέτειο της μπλοβαριανής επανάστασης και η άλλη υπέρ του Χουάν Γουαϊδό.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος, δήλωσε πως ο Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας «αποφασιστικής σημασίας» για να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την εξέδρα ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αφιχθεί πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας στα ασύνορα με την Κολομβία, στην Βραζιλία και σε ένα νησί της Καραϊβικής και κάλεσε τον στρατό να την αφήσει να περάσει στη χώρα. 

«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο μέχρι να είμαστε ελεύθεροι, μέχρι το τέλος του σφετερισμού», δήλωσε ο 35χρονος Γκουαϊδό και κάλεσε τους οπαδούς του να μην σταματήσουν την πίεση, με μια νέα διαδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου, την Ημέρα της Νεολαίας στη Βενεζουέλα.

Μια άλλη κινητοποίηση που συνδέεται με τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

«Δεν είμαστε χώρα ζητιάνων»

Στον αντίποδα ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε «δεν ήμασταν ούτε θα γίνουμε χώρα ζητιάνων. Υπάρχουν ορισμένοι που αισθάνονται ζητιάνοι του ιμπεριαλισμού και πωλούν την πατρίδα τους για 20 εκατομμύρια δολάρια». Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναφερόταν στο ύψος της λεγόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία υποσχέθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Χουάν Γκουαϊδό, η οποία όμως δεν μπορεί να μεταφερθεί χωρίς τη συμφωνία των αρχών και του στρατού.

Στο κέντρο του Καράκας, ο Νικολάς Μαδούρο επανεμφανίσθηκε δημόσια, μετά την ομιλία του από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου την ημέρα που ο Γουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας.

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών μέσα στη χρονιά. Το κοινοβούλιο, όμως είναι ο μοναδικός θεσμός της χώρας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Η εντολή των βουλευτών, οι οποίοι εξελέγησαν στα τέλη του 2015, διαρκεί από τον Ιανουάριο 2016 μέχρι τον Ιανουάριο 2021. Και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν κανονικά στα τέλη του 2020.

Για να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτηρίζει «μακάβριο σχέδιο» των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μαδούρο ανακοίνωσε επίσης μια αύξηση του αριθμού των στρατιωτών, καλώντας τους πολιτοφύλακες, ένα σώμα που αποτελείται από πολίτες, να ενωθούν με τον στρατό.

Ο Μαδούρο έχει ήδη απορρίψει το τελεσίγραφο της Ε.Ε. χαρακτηρίζοντάς το «παρεμβατικό» και κατηγορώντας τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ως ενορχηστρωτή της προσπάθειας αυτής από τις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, καλώντας τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να πράξουν το ίδιο. 

Ο Νικολάς Μαδούρο στηρίζεται από  τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, την Τουρκία και την Κούβα, ενώ έκανε και άνοιγμα προς την Κίνα. Μιλώντας στην South China Morning Post, πως θα τιμήσει, όταν έρθει στην εξουσία, τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί ανάμεσα στο Πεκίνο και τη χώρα του και πως επιθυμεί να αρχίσει «μόλις αυτό είναι δυνατόν» διάλογο με την Κίνα.

Απ’ την άλλη, ο Χουάν Γουαϊδό έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και των περισσότερων κρατών της Λατινικής Αμερικής. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, όμως οι Βρυξέλλες δεν έχουν πάρει επισήμως θέση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης